czwartek, 16 stycznia 2014

Mięsiwo w słoiku



Nie ma to jak swojska, domowa wędlina. 
Żadna sklepowa, nie smakuje tak dobrze, jak ta przygotowana własnoręcznie.

Tym razem proponuję, wspaniałą alternatywę dla wędliny- mięsiwo ze słoika, smarowidło, kiełbasa, lub jak kto woli mięso z tłuszczykiem.
Niech się schowają wszelkie sklepowe mielonki i puszkowane mięsa;)

To mięso w słoiku, rewelacyjnie sprawdza się jako wędlina na wieczorną kolację, jak i prowiant w podróży.
Pyszne, pikantne, aromatyczne, świetne do rozsmarowania na kanapce.

Składniki:
  • 1kg mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka)
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki majeranku
  • 5 ziarenek czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz i papryka do smaku
  • smalec ze skwarkami (po 2 łyżki na słoik)
Mięso oczyścić, pokroić w kostkę.
Mięso doprawić przyprawami.
Całość dokładnie wymieszać.
Schować do lodówki, na kilka godzin, w celu przegryzienia się.
Mięso przełożyć do pustych, sterylnych słików, najlepiej do 3/4 ich wysokości.
Na wierzch każdego słoika włożyć po 2 łyżki smalcu.
Sloiki włożyć do garnka z zimną wodą.
Woda ma sięgać do wysokości mięsa.
Mięso w słoikach gotować 120 minut na niewielkim ogniu.
Gdy będzie taka potrzeba uzupełniać wodę, tak aby cały czas sięgała wysokości mięsa.
Po upływie 120 minut, zakończyć gotowanie, słoiki zostawić w wodzie do całkowitego wystudzenia.
Nastepnego dnia ponownie powtórzyć gotowanie, tym razem ok. 60 minut.
Mięso przestudzić i włożyć najlepiej na całą noc do lodówki. 











Domowy Wyrób

22 komentarze:

  1. Pomysł absolutnie genialny. Nigdy nie robiłam mięsa w słoiku, a szkoda. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie mięso jest przepyszne!
    Szczerze mówiąc nie wiem, czy w dzisiejszych czasach odważyłabym się na kupienie konserwy w sklepie;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego, tak fajnie móc sobie w domu, przygotować coś podobnego;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. kusiłaś mnie podobnym mięchem niemiłosiernie;)

      Usuń
  4. Narobiłaś mi apetytu.....! Na pewno, na pewno ! spróbuję . Pozdrawiam Lipka , http://sio-smutki.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy takie słoikowe mięsko, a jak zmielone to fajna kiełbasa się robi:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dobry pomysł, zapisuję i na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, jutro kupuję mięcho i robię słoiczki. Ps, dawno szukałam idealnego przepisu i chyba znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę i ja coś takiego zrobić. Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusisz, kusisz i ja się skuszę - to jest to! Jeśli się uda to będzie hit!!! na wakacyjne wyjazdy :-) Wielkie dzięki:-) Mam pytanie, czy sli - w przepisie to sól??? (druga pozycja po w składnikach). Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. po uzupelnieniu sloika smalcem gotowac sloiki zkrecone pokrywka czy otwartr?

    OdpowiedzUsuń
  11. czy ilosc czosnku 5 ziarenek{? ma byc w proszku czy chodzi o 5 zabkow? nie widzialam czosnku w ziarenkach

    OdpowiedzUsuń