Karczek duszony z dużą ilością cebulki, to jeden z naszych ulubionych, tradycyjnych obiadów, na który nie muszę nikogo dwa razy zapraszać.
Takie soczyste, rozpływające się w ustach mięso, zjedzone jest zawsze ze smakiem.
Składniki:
- 1kg karkówki
- 3-4 cebule
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- czosnek, sól, pieprz, papryka do smaku
- 1 kostka rosołowa (mięsno-warzywna) lub domowy rosół.
- woda
- olej do podsmażenia
Karkówkę, z obu stron, lekko rozbić tłuczkiem.
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Odstawić do przegryzienia się.
Mięso podsmażyć z obu stron na rumiano.
Cebulę obrać, pokroić w pióra, dodać do mięsa.
Karczek podlać wodą tak żeby przykryła mięso.
Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i kminek.
Mięso dusić do miękkości ok. 30-40 minut.
Jeżeli jest taka potrzeba mięso doprawić do smaku pod koniec duszenia.
Gotowy karczek podawać np. z tłoczonymi ziemniakami.
Pysznie przygotowane! Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńkolorowo, smacznie, czego chcieć więcej:))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie mięsko.
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie obiadki ;)
OdpowiedzUsuńPycha, lubię jak mięsko jest takie soczyste... Do tego warzywka... Mnie też nie musiałabyś dwa razy zapraszać :D
OdpowiedzUsuńNo,no! Obiadek pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka!:)
OdpowiedzUsuńKostkę rosolowa???
OdpowiedzUsuń