wtorek, 14 stycznia 2014

Karczek duszony z cebulą



Karczek duszony z dużą ilością cebulki, to jeden z naszych ulubionych, tradycyjnych obiadów, na który nie muszę nikogo dwa razy zapraszać.

Takie soczyste, rozpływające się w ustach mięso, zjedzone jest zawsze ze smakiem.

Składniki:
  • 1kg karkówki
  • 3-4 cebule
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • czosnek, sól, pieprz, papryka do smaku
  • 1 kostka rosołowa (mięsno-warzywna) lub domowy rosół.
  • woda 
  • olej do podsmażenia
Mięso oczyścić, pokroić na plastry.
Karkówkę, z obu stron, lekko rozbić tłuczkiem.
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Odstawić do przegryzienia się.
Mięso podsmażyć z obu stron na rumiano. 
Cebulę obrać, pokroić w pióra, dodać do mięsa.
Karczek podlać wodą tak żeby przykryła mięso.
Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i kminek.
Mięso dusić do miękkości ok. 30-40 minut.
Jeżeli jest taka potrzeba mięso doprawić do smaku pod koniec duszenia.
Gotowy karczek podawać np. z tłoczonymi ziemniakami.







9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...