Chleb pszenno-żytni na zakwasie z orzechami, to jeden z najpyszniejszych chlebków jakie jedliśmy.
Obłędny w smaku, jedyny w swoim rodzaju!:)
Pycha!
Chleb prosty, bezproblemowy w pieczeniu, z mocno wypieczoną, chrupiącą skórką i zwartym oraz wilgotnym miąższem.
Takie chleby lubimy najbardziej:)
Ponadto, chlebuś bardzo długo zachowuje swoją świeżość i nawet po 2-3 dniach smakuje jak prosto z piekarni.
Dzięki dodatkowi, mocno uprażonych orzechów włoskich i laskowych, wypiek nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki:
zaczyn
- 135g mąki żytniej
- 115ml wody
- 5 łyżek aktywnego, kilkudniowego zakwasu pszenno-żytniego ( u mnie 3 dniowy zakwas zrobiony z: 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki żytniej i 150ml wody)
- zaczyn
- 225g mąki pszennej wysoko glutenowej 450
- 100g mąki żytniej
- 200ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 10g drożdży
- 80g uprażonych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
Do zaczynu dodać mąkę żytnią, pszenną i drożdże.
Wodę wymieszać z solą i dolewać stopniowo podczas wyrabiania ciasta.
Ciasto wyrabiać ok. 3 minuty na najmniejszych obrotach miksera.
Na kolejne 3 minuty wyrabiania ciasta, zwiększyć obroty.
Orzechy posiekać, wrzucić na suchą patelnię i mocno uprażyć.
Im bardziej uprażone orzechy, tym bardziej aromatyczny wyjdzie nasz chleb.
Uprażone orzechy połączyć z ciastem.
Wyrobione ciasto, przełożyć do posypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Po upływie czasu, ciasto powtórnie zagnieść, uformować bochenek, włożyć do formy.
Zostawić do powtórnego wyrośnięcia, na kolejną godzinę.
Wyrośnięty bochenek, włożyć do zimnego piekarnika.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Temperaturę nastawić na 230C.
Chleb piec 40 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Piękny bochenek chleba :)
OdpowiedzUsuńwspaniały chleb!
OdpowiedzUsuńale mi zapachniało taki cudownym chlebem!
OdpowiedzUsuńwierzę;)
UsuńPięknie się prezentuje:-) I ta skórka...:-)
OdpowiedzUsuńGenialny chlebek! Muszę wrócić do wypieku pieczywa :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny bochenek!
OdpowiedzUsuńPiękny bochen Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńwoow! jest po prostu idealny! i te orzechy... mniam!
OdpowiedzUsuńorzechy tutaj świetnie pasują:)
UsuńAle super chlebek! Cudo!
OdpowiedzUsuńAle świetnie Ci wyszedł! Taki prawdziwy bochen pysznego chleba z chrupiącą skórką :D
OdpowiedzUsuńto prawda, ta skórka jest genialna:)
UsuńPiękny bochenek :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, wyszedł bardzo smaczny (uwielbiam orzechy), wyrośnięty i długa zachowuje świeżość. Polecam!
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie, czy drożdże świeże, czy suszone? Jeżeli świeże - to trzeba zrobić rozczyn?
OdpowiedzUsuńdrożdże świeże.
UsuńW przepisie podane jest jak zrobić zaczyn.
Pokruszone drożdże dodajemy bezpośrednio do zaczynu przed samym wyrabianiem chleba.
Pozdrawiam:)
Dziękuję za odp .Zrobiłam jednak zaczyn. Chlebek upieczony. Wyszedł b. ładny i myślę, że w smaku również będzie
OdpowiedzUsuńdobry. Pozdrawiam KK