niedziela, 12 stycznia 2014

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z orzechami




Chleb pszenno-żytni na zakwasie z orzechami, to jeden z najpyszniejszych chlebków jakie jedliśmy.
Obłędny w smaku, jedyny w swoim rodzaju!:)
Pycha!

Chleb prosty, bezproblemowy w pieczeniu, z mocno wypieczoną, chrupiącą skórką i zwartym oraz wilgotnym miąższem. 
Takie chleby lubimy najbardziej:)
Ponadto, chlebuś bardzo długo zachowuje swoją świeżość i nawet po 2-3 dniach smakuje jak prosto z piekarni.

Dzięki dodatkowi, mocno uprażonych orzechów włoskich i laskowych, wypiek nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki:

zaczyn
  • 135g mąki żytniej
  • 115ml wody
  • 5 łyżek aktywnego, kilkudniowego zakwasu pszenno-żytniego ( u mnie 3 dniowy zakwas zrobiony z: 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki żytniej i 150ml wody)
chleb
  • zaczyn
  • 225g mąki pszennej wysoko glutenowej 450
  • 100g mąki żytniej
  • 200ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 10g drożdży
  • 80g uprażonych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc (na ok. 12 godzin).
Do zaczynu dodać mąkę żytnią, pszenną i drożdże.
Wodę wymieszać z solą i dolewać stopniowo podczas wyrabiania ciasta.
Ciasto wyrabiać ok. 3 minuty na najmniejszych obrotach miksera.
Na kolejne 3 minuty wyrabiania ciasta, zwiększyć obroty.
Orzechy posiekać, wrzucić na suchą patelnię i mocno uprażyć.
Im bardziej uprażone orzechy, tym bardziej aromatyczny wyjdzie nasz chleb.
Uprażone orzechy połączyć z ciastem.
Wyrobione ciasto, przełożyć do posypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Po upływie czasu, ciasto powtórnie zagnieść, uformować bochenek, włożyć do formy.
Zostawić do powtórnego wyrośnięcia, na kolejną godzinę.
Wyrośnięty bochenek, włożyć do zimnego piekarnika.
 Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Temperaturę nastawić na 230C.
Chleb piec 40 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce. 












Orzech

18 komentarzy:

  1. ale mi zapachniało taki cudownym chlebem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje:-) I ta skórka...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny chlebek! Muszę wrócić do wypieku pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochen Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  5. woow! jest po prostu idealny! i te orzechy... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetnie Ci wyszedł! Taki prawdziwy bochen pysznego chleba z chrupiącą skórką :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam, wyszedł bardzo smaczny (uwielbiam orzechy), wyrośnięty i długa zachowuje świeżość. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, mam pytanie, czy drożdże świeże, czy suszone? Jeżeli świeże - to trzeba zrobić rozczyn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drożdże świeże.
      W przepisie podane jest jak zrobić zaczyn.
      Pokruszone drożdże dodajemy bezpośrednio do zaczynu przed samym wyrabianiem chleba.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Dziękuję za odp .Zrobiłam jednak zaczyn. Chlebek upieczony. Wyszedł b. ładny i myślę, że w smaku również będzie
    dobry. Pozdrawiam KK

    OdpowiedzUsuń