sobota, 18 stycznia 2014

Tarta z mlekiem skondensowanym i jabłkami



Prosta, szybka, smaczna, krucha tarta z pysznym kremem z mleka skondensowanego i kwaskowymi jabłkami.

Idealna do weekendowej kawy:)

Składniki: 

kruche ciasto
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
krem
  • puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 3-4 jabłka
  • 2 -3 duże jajka
  • sok z 0.5 cytryny
Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce. 
Ciastem wylepić formę do tarty.
Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Ciasto podpiec ok. 15 minut w 180C.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Plasterki jabłek ułożyć na podpieczonym cieście.
Mleko skondensowane wymieszać z roztrzepanymi jajkami i sokiem z cytryny.
Powstałą masą zalać tartę.
Tartę piec ok. 35 minut w 180C.
Wystudzić.
Wystudzoną tartę włożyć na kilka godzin do lodówki by masa stężała.





 


16 komentarzy:

  1. Mniaaaaaaaammm...... Więcej z siebie nie wyduszę, bo za bardzo skupiam się na przełykaniu ślinki :))))) Poproszę taką - za dwa tygodnie, w weekend, może być? :)))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehehe:D:D:D
      A z weekendu za dwa tyg chyba nici:( buuuuu, bo pierworodnego wysyłam na ferie:/ on by tego nie przeżył;););)

      Usuń
  2. tarty uwielbiam, porywam kawałek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie tarty,szczególnie z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł z tym mlekiem skondensowanym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe jakby smakowała z mlekiem ugotowanym?;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ugotowanym? wyszłaby taka krówkowa/karmelowa tarta;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...