Prosta, szybka, smaczna, krucha tarta z pysznym kremem z mleka skondensowanego i kwaskowymi jabłkami.
Idealna do weekendowej kawy:)
Składniki:
kruche ciasto
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
- 3-4 jabłka
- 2 -3 duże jajka
- sok z 0.5 cytryny
Ciastem wylepić formę do tarty.
Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Ciasto podpiec ok. 15 minut w 180C.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Plasterki jabłek ułożyć na podpieczonym cieście.
Mleko skondensowane wymieszać z roztrzepanymi jajkami i sokiem z cytryny.
Powstałą masą zalać tartę.
Tartę piec ok. 35 minut w 180C.
Wystudzić.
Wystudzoną tartę włożyć na kilka godzin do lodówki by masa stężała.
Mniaaaaaaaammm...... Więcej z siebie nie wyduszę, bo za bardzo skupiam się na przełykaniu ślinki :))))) Poproszę taką - za dwa tygodnie, w weekend, może być? :)))))))
OdpowiedzUsuńhehehehe:D:D:D
UsuńA z weekendu za dwa tyg chyba nici:( buuuuu, bo pierworodnego wysyłam na ferie:/ on by tego nie przeżył;););)
tarty uwielbiam, porywam kawałek do kawki:)
OdpowiedzUsuńczęstuj się, bardzo prosze:)
UsuńTarta wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńdziekuję:D
Usuńzjadła bym mmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńśmiało, częstuj się;)
UsuńLubię takie tarty,szczególnie z jabłkami.
OdpowiedzUsuńja równiez uwielbiam jabłkowe wypieki:)
Usuńfajny pomysł z tym mlekiem skondensowanym:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita ta tarta :D
OdpowiedzUsuńdziekuję:)
UsuńCiekawe jakby smakowała z mlekiem ugotowanym?;-)
OdpowiedzUsuńz ugotowanym? wyszłaby taka krówkowa/karmelowa tarta;)
UsuńWspaniała tarta :)
OdpowiedzUsuń