Wspaniała, niezwykle wyrazista w smaku, ostry, chiński rosół z kaczki.
Świetnie rozgrzewa!
Idealna na nadchodzące, zimne, jesienne dni.
Składniki:
- korpus z kaczki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 0.4 selera
- por
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 0.5 łyżeczki białego pieprzu
- 3 łyżki sosu sojowego
- garść grzybów mun
- 0.5 czerwonej papryki
- 1 strąk papryczki chilli
- 0.4 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- sól
- makaron ryżowy (nitki)
Korpus zalać wodą (ok.2 litry).
Zagotować, odszumować.
Rosół gotować ok. 2 godziny.
Na 45 - 30 minut przed końcem gotowania, dodać marchew, pora, cebulę,pietruszkę, selera, selera naciowego, natkę pietruszki, chilli, paprykę i imbir.
Ugotowany rosół, odcedzić doprawić białym
pieprzem, sosem
sojowym, solą, octem i cukrem.
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Po tym czasie, pokroić je w paski i dodać do zupy.
Dodać
pokrojoną w cieniutkie paski ugotowaną marchewkę i paprykę.
Mąkę rozmieszać ze szklanką wody,
wlać do garnka i energicznie zamieszać.
Odczekać aż zupa się ponownie
zagotuje.
Roztrzepać jajko w miseczce, wlać do garnka jednocześnie
mieszając.
Rosół ponownie zagotować.
Zuupę podawać z makaronem ryżowym (nitkami).
Mięso wyjadła,kości zostały.Fajny pomysł na zupę.Smakowicie wygląda.Na pewno już nie ma po zupie śladu.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńnie ma śladu, nie ma;) a mięska na tym korpusiku jeszcze sporo było, było co obrać;) wiadomo, że w kuchni przecież nic nie może się zmarnować:D
Usuńtak, rosołek z kaczki to pyszności :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się:) pyszna zupa!
UsuńTo ci dopiero rarytas!
OdpowiedzUsuńz pewnością coś innego:)
UsuńWyobrażam sobie jak pachniała i jak smakowała...:-)
OdpowiedzUsuńachhhhhhhh:D
UsuńOoo, dla mnie to nowość. Musi być pyyycha!
OdpowiedzUsuńpolecam, pycha zupa!
Usuńa ja z kaczki jeszcze nie gotowałam, no i widzę , że to duża strata...muszę spróbować!:)
OdpowiedzUsuńteż mi się tak wydaje, koniecznie nadrób zaległości;)
UsuńAleż pysznie wygląda ten Twój rosołek :)
OdpowiedzUsuńdziekuję!
Usuńtypowego rosolu nie lubie, ale z dodatkami w wersji chinskiej juz tak:)
OdpowiedzUsuńbo to zupełnie inny rosół:D
UsuńZazdroszczę takiego rosołku - musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńi to bardzo;)
UsuńO, takiego rosołku jeszcze chyba nigdy nie jadłam. Ale musi być pyszny :))
OdpowiedzUsuńwspaniały był:)
Usuń