środa, 16 października 2013

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady



Uwielbiam wypieki z dodatkiem dyni, jak i marchewki.

Tym razem zrezygnowałam z dyni.
Wymarzyło mi się, ciasto marchewkowe, ale takie inne, niesztampowe. 

Przekopałam cały internet, za jakąś nową inspiracją i nie znalazłam nic, co by mnie usatysfakcjonowało w stu procentach.

Wchodząc do kuchni, postanowiłam improwizować;)
Piekłam na czuja.

Takim sposobem powstała moja, inna wersja ciasta marchewkowego.
Moim nieskromnym zdaniem - najlepsza jaką do tej pory jadłam:)

Ciasto wyszło fenomenalne!

Nie dość, że kolor miało niesamowity i cieszyło oko, to smakiem i konsystencją zupełnie mnie urzekło.
Niezwykle puszyste, idealnie wilgotne, cudownie pachnące cynamonem, wprost rozpływało się w ustach.
Do tego, ta boska polewa z białej czekolady, wzbogacona cytrusową nutką i chrupiące pod zębami bakalie.

Ciasto ideał!

Składniki:
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce na małych oczkach
  • 2.5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 0.5 puszki ananasa
  • 1 szklanka zalewy/soku spod ananasa w puszce
  • 4 jajka
  • 0.5 szklanki bakali ( u mnie posiekane migdały i rodzynki)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 0.5 cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
polewa
  • 1 biała czekolada
  • 250g serka mascarpone
  • skórka starta z 0.5 cytryny
Marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Ananasa pokroić w drobną kosteczkę. 
Bakalie posiekać.
Jajka z cukrem ubić do białości.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i cukier waniliowy.
Zmiksować.
Dodać olej i sok z ananasa i sok z cytryny.
Całość zmiksować jeszcze raz.
Do masy dodać marchew, ananasa i bakalie.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto marchewkowe piec w 180C 50-60 minut.
Upieczone ciasto wytudzić.
Wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić.
Wymieszać z serkiem mascarpone i skórką z cytryny.
Powstałą polewę rozsmarować na cieście.
Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki by polewa się ścięła. 











34 komentarze:

  1. Pięknie wyszło Tobie to ciasto.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, my zajadamy się marchewkowym ciastem, jest pyszne :) A Twoje z ta piękną polewą, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też mam swoją najlepszą, ale kto wie może by podzieliły podium :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie ładne ciasto! jak z cukierni:) klasa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana... fenomenalne to mało powiedziane. Absolutnie nie można oderwać od niego wzroku. Prześliczne! I z całą pewnością lepsze niż fenomenalne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże Kobieto Boga się nie boisz!!!!!!!!!!!!!!! ja tu wchodzę raniutko na bloga a tu takie coś??? dobrze że chociaż sniadanie zjadłam bo żołądek miała bym przyklejony do kregosłupa...............ciasto wygląda rewelacyjnie!!!!!!!!!!!! jak skoncze remont w domu to muszę zaserwowac rodzince;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paula padłam trupem ze śmiechu:D:D:D jesteś agenciara! hahaha

      Usuń
  7. obłędnie wygląda:) obok takiego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie:) cudeńko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam marchewkowe ♥ a Ty je jeszcze tak pysznie podałaś z tą polewą, mmm :) to ciasto nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też się nie znudzi, a jeszcze jak można pokombinować z dodatkami, polewami, to już w ogóle;)

      Usuń
  9. wpraszam się na kawałek, bo ciasto marchewkowe uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam sentyment do ciasta marchewkowego, bo to było pierwsze ciasto jakie upiekłam jako nastolatka :) Twoje wygląda bardzo apetycznie :) Polewa dodaje mu uroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też mam sentyment do tego ciacha:D
      ciasto marchewkowe, było pierwszym ciachem, jakie upiekł dla mnie, dawno temu mąż:D

      Usuń
  11. Pyszne ciacho ze wspaniałą polewą. Zjadłabym kawałek nawet teraz. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda jak z najlepszej cukierni:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ja tu sobie tak cichutko posiedzę i popatrzę na to ciacho, bo wygląda przepysznie!!! :))

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto marchewkowe - idealne na jesien, obowiązkowo z dużą ilością bakalii:) każdy ma chyba swój ulubiony przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnie wyszedł zakalec-ale polewa dobra

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam serdecznie,
    mam pytanie: 1). na jakiej wysokości piekarnika piekła Pani ciasto; 2). jaka średnica tortownicy.
    Ciasto wygląda pysznie i mam ochotę je upiec.
    Pozdrawiam poświątecznie.
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto pieczone w tortownicy z kominem 26cm, na środkowym ruszcie.

      Usuń
  17. mnie też wyszedł straszny zakalec. nie za dużo tego soku?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...