poniedziałek, 14 stycznia 2013

Szarlotka serowa



Tej szarlotce na zaistnienie na blogu przyszło czekać ponad trzy miesiące. 
Upieczona i zjedzona jeszcze w październiku, zagubiła się natłoku przepisów, zdjęć i dań świątecznych.

Całe szczęście, przypadkiem znalazła się kilka dni temu.
Całe szczęście, bo jest to bez wątpienia świetne ciasto.

Z pewnością zasmakuje amatorom sernika jak i szarlotki, a najbardziej osobom niezdecydowanym, co upiec. 

Takie połączenie dwa w jednym, sernika z szarlotką, sprawdzi się idealnie. 

Piekłam tą serową szarlotkę już wiele razy. Bardzo nam smakuje wersja pachnącego jabłecznika na delikatnym, mięciutkim, serowym cieście.

Jednak  nie wiedząc czemu na jakiś czas zapomniałam o niej. Majanka publikując tą szarlotkę na swoim blogu, przywałowała miłe wspomnienia i zrobiła mi na nią wielką ochotę;) 

Dlatego jest i ona: wspaniała szarlotka serowa!:)

Składniki:
  • 300g mąki
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 250g twarogu 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka starta z 0.5 cytryny
warstwa jabłkowa
  • 1.5kg jabłek
  • 1-2 łyzki cukru
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
dodatek
  • cukier puder
Z mąki, cukru,masła, jajek, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia i twarogu zagnieść ciasto.
Ciasto ma być bardzo miękkie, niezdatne do wałkowania.
Wstawić na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Pokropić sokiem z cytryny, dodać skórkę cytrynową, cynamon i cukier.
Wymieszać.
Papierem do pieczenia wyłożyć formę.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną częścią ciasta wylepić spód foremki.
Ułożyć na nim jabłka.
Jabłka przykryć (lub rozsmarować) drugą częścią ciasta.
Szarlotkę piec ok. 40 minut w 190 C.
Ciasto ma być z wierzchu rumiane.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.









76 komentarzy:

  1. a takiej to nie znałam.
    ciekawie się zapowiada :[

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szarlotki, a ta jest piękna, złocista, super!
    w dodatku tym przepisem przypomniałaś mi obwarzanki twarogowe mojej Babci:) po prostu jak spojrzałam, że w przepisie jest twaróg to od razu mi się to skojarzyło hehe
    szarlotka fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam wszystko co zawiera ser, a dla takiego miłośnika, to rzeczywiście bajka:D

      Usuń
  3. Mnie na pewno posmakuje!:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pięknie u ciebie wyglądała, że musiałam odświeżyć przepis i upiec:D

      Usuń
  4. czuję, że taka serowa szarlotka bardzo by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonały pomysł! Muszę zrobić, mój Mąż byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. haaaa.. gdyby jeszcze jakiś został;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastycznie upieczone! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie miałam okazji jeść takiego ciasta, zapowiada się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam i serniki i jabłeczniki, więc to ciasto na pewno zostanie jednym z moich ulubionych. A jakie sa wymiary Twojej foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. 24/35cm
      spokojnie możesz upiec w mniejszej, ciasto wyjdzie wyższe:)

      Usuń
  10. O a ja w sobotę też upiekłam szarlotkę :)))
    Pięknie :))))))

    OdpowiedzUsuń
  11. Z szarlotką jest tak, jak z sernikiem - istnieje mnóstwo wariantów. Twój pomysł na nią bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik czy szarlotka w prawie każdym wariancie są wyborne;)

      Usuń
  12. Ale super przepis, pierwszy raz się spotykam z szarlotką z twarogiem :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekłam ją już kilka razy, zawsze się udaje, jest prosta, szybka, a przy tym świetnie smakuje:) polecam

      Usuń
  13. Wszędzie dookoła śnieg, a na każdym blogu jakaś wersja jabłecznika :D Takiej z serem to kurczę nie jadłam. Czas nadrobić straty!

    OdpowiedzUsuń
  14. O mama, ale bym takiej szarlotki zjadla! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  15. oj ciekawie sie zapowiada..zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z taką wersją jeszcze się nie spotkałam :) Całe szczęście, że znalazłaś przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całe szczęście, że Majanka mi o nim przypomniała:D inaczej nawet bym go nie szukała;)

      Usuń
  17. Zamarzyła mi się taka słodkość :-D

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam szarlotki pod kazda postacia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w sumie nie znam osoby, która przeszłaby obojętnie obok pysznej, pachnącej szarlotki;)

      Usuń
  19. o proszę! takiej szarlotki jeszcze nie jadłam! a prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  20. jaakie pyszności! Wygląda na przepyszną :)

    OdpowiedzUsuń
  21. zaje.... przepis :) 2 w jednym to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. też ją piekłam - jest znakomita!

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeszcze jeden fajny przepis na klasyczne ciasto, super. Warto wypróbować- pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Na pewną ja upiekę. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  25. I really like to do with your site and I also frequently visit your site because I really liked what you hope to share more information that you can share.
    Arena Prediksi | Mitra Seo | Nuansa Seo | Gresik Blog

    OdpowiedzUsuń
  26. Z taką wersją jeszcze się nie spotkałam :) Całe szczęście, że znalazłaś przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  27. o proszę! takiej szarlotki jeszcze nie jadłam! a prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Wah makanan yang sangat lezat sekali

    OdpowiedzUsuń
  29. sedap bener makanannya ya, i like it

    OdpowiedzUsuń
  30. Oke siap mantap tuh enak kayaknya

    OdpowiedzUsuń
  31. makasih gan buat infonya dan semoga bermanfaat

    OdpowiedzUsuń
  32. makasih gan buat infonya dan semoga bermanfaat

    OdpowiedzUsuń
  33. bagus mas artikelnya dan menarik

    OdpowiedzUsuń
  34. ok bos buat infonya dan salam sukses selalu

    OdpowiedzUsuń
  35. keren bos infonya dan slam sukses selalu

    OdpowiedzUsuń
  36. bagus mas artikelnya dan menarik

    OdpowiedzUsuń
  37. 29 years old Senior Editor Dolph Aldred, hailing from Shediac enjoys watching movies like Americano and Lockpicking. Took a trip to Coffee Cultural Landscape of Colombia and drives a 3500 Club Coupe. dlaczego nie zobaczyc tutaj

    OdpowiedzUsuń
  38. Jeden z ciekawszych i bardziej kreatywnych dań. Zdecydowanie polecam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...