Co tu dużo pisać: smaczny, aromatyczny klasyczny obiad.
Uwielbiamy taki, byle tylko z dużą ilością sosu;)
Składniki:
- 1kg szynki
- 1l bulionu (mięsny/warzywny)
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz, papryka
- 2-3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 2 łyżki śmietany (12%)
- 3 łyżki maki
- 2 łyżki masła
Przyprawić solą, pieprzem, papryką, roztartym czosnkiem.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć plastry szynki.
Podsmażone mięso zalać bulionem.
Dodać zele angielskie i liście laurowe.
Mięso dusić do miękkości (ok. 1 godzinę)
Pod koniec duszenia dodać musztardę i miód.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę.
Rozmieszać z niedużą ilością sosu spod mięsa.
Następnie zasmażkę połączyć z całością sosu z mięsem.
Sos zabielić śmietaną.
Mięso podawać z np. ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.
Wygląda bardzo smakowicie. Mniam.
OdpowiedzUsuńa dziękuję bardzo:)
UsuńPiekłam kiedyś szynkę w miodzie. Muszę też spróbowac takiej wariacji :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna, polecam;)
Usuńrobiłam podobny sos.
OdpowiedzUsuńnawet bym powiedziała, że taki sam :p
ale do pulpecików.
sos pasuje do wielu mięs, śmiało można go zrobić i do szynki, karkówki, do pulpecików:)
UsuńRaczej nie dla mnie, ale wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńsmakuje równie dobrze:D
UsuńZapowiada się bardzo smacznie. Nigdy takiego sosu nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
warto nadrobić zaległości;) polecam
Usuńzachęcam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos musztardowy! Wygląda przepysznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzikusku wiesz, co dobre:D
UsuńBrzmi fantastycznie i ten sos, mniam.
OdpowiedzUsuńnie tylko brzmi;) smakuje również:D
Usuńach jakie fajne :) brakuje mi takich obiadków :)
OdpowiedzUsuńw takim razie czas zacząć się dopieszczać:D
Usuńoj tak, koniecznie z dużą ilością sosu :)
OdpowiedzUsuńobowiązkowo!:D
UsuńWspaniała propozycja! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto prawda:) również serdecznie Cię pozdrawiam!
Usuńekstra obiad, chętnie wypróbuję Twój przepis, prezentuje się rewelacyjnie!:)
OdpowiedzUsuńpolecam, bardzo smaczny obiadek;)
Usuńcoz za cudowny obiad!!
OdpowiedzUsuńdziękuję Kochana miło mi:)
Usuńtakie sosy to moje klimaty, pychotka;)
OdpowiedzUsuńmy również uwielbiamy takie klimaty:D
UsuńBardzo smakowita sztuka mięsa, a ryż jak pięknie podany:) Elegancja na talerzu:)
OdpowiedzUsuńwiadomo przecież, że je się oczami;)
Usuńmiło mi
Ojejku! uwielbiam takie mięsko w takim apetycznym sosie :)))
OdpowiedzUsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach na sosie widać czerwone kulki to czerwony pieprz? jaka musztarda najlepsza?
kulki to gorczyca z musztardy:) polecam musztardę sarepską
Usuń