sobota, 12 stycznia 2013

Szynka w sosie musztardowo-miodowym

 

Co tu dużo pisać: smaczny, aromatyczny klasyczny obiad.
Uwielbiamy taki, byle tylko z dużą ilością sosu;)

Składniki:
  • 1kg szynki
  • 1l bulionu (mięsny/warzywny)
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz, papryka
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki śmietany (12%)
  • 3 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
Mięso oczyścić, pokroić w plastry.
Przyprawić solą, pieprzem, papryką, roztartym czosnkiem.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć plastry szynki.
Podsmażone mięso zalać bulionem.
Dodać zele angielskie i liście laurowe.
Mięso dusić do miękkości (ok. 1 godzinę)
Pod koniec duszenia dodać musztardę i miód.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę.
Rozmieszać z niedużą ilością sosu spod mięsa.
Następnie zasmażkę połączyć z całością sosu z mięsem.
Sos zabielić śmietaną.
 Mięso podawać z np. ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.










Zimowe szaleństwa

32 komentarze:

  1. Piekłam kiedyś szynkę w miodzie. Muszę też spróbowac takiej wariacji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam podobny sos.
    nawet bym powiedziała, że taki sam :p
    ale do pulpecików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos pasuje do wielu mięs, śmiało można go zrobić i do szynki, karkówki, do pulpecików:)

      Usuń
  3. Raczej nie dla mnie, ale wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się bardzo smacznie. Nigdy takiego sosu nie próbowałam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sos musztardowy! Wygląda przepysznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach jakie fajne :) brakuje mi takich obiadków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj tak, koniecznie z dużą ilością sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała propozycja! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda:) również serdecznie Cię pozdrawiam!

      Usuń
  9. ekstra obiad, chętnie wypróbuję Twój przepis, prezentuje się rewelacyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie sosy to moje klimaty, pychotka;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowita sztuka mięsa, a ryż jak pięknie podany:) Elegancja na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiadomo przecież, że je się oczami;)
      miło mi

      Usuń
  12. Ojejku! uwielbiam takie mięsko w takim apetycznym sosie :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzień dobry
    Na zdjęciach na sosie widać czerwone kulki to czerwony pieprz? jaka musztarda najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kulki to gorczyca z musztardy:) polecam musztardę sarepską

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...