Uwielbiam wypieki z dodatkiem dyni, jak i marchewki.
Tym razem zrezygnowałam z dyni.
Wymarzyło mi się, ciasto marchewkowe, ale takie inne, niesztampowe.
Przekopałam cały internet, za jakąś nową inspiracją i nie znalazłam nic, co by mnie usatysfakcjonowało w stu procentach.
Wchodząc do kuchni, postanowiłam improwizować;)
Piekłam na czuja.
Takim sposobem powstała moja, inna wersja ciasta marchewkowego.
Moim nieskromnym zdaniem - najlepsza jaką do tej pory jadłam:)
Ciasto wyszło fenomenalne!
Nie dość, że kolor miało niesamowity i cieszyło oko, to smakiem i konsystencją zupełnie mnie urzekło.
Niezwykle puszyste, idealnie wilgotne, cudownie pachnące cynamonem, wprost rozpływało się w ustach.
Do tego, ta boska polewa z białej czekolady, wzbogacona cytrusową nutką i chrupiące pod zębami bakalie.
Ciasto ideał!
Składniki:
- 2 szklanki marchewki startej na tarce na małych oczkach
- 2.5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 0.5 puszki ananasa
- 1 szklanka zalewy/soku spod ananasa w puszce
- 4 jajka
- 0.5 szklanki bakali ( u mnie posiekane migdały i rodzynki)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 0.5 cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 biała czekolada
- 250g serka mascarpone
- skórka starta z 0.5 cytryny
Ananasa pokroić w drobną kosteczkę.
Bakalie posiekać.
Jajka z cukrem ubić do białości.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i cukier waniliowy.
Zmiksować.
Dodać olej i sok z ananasa i sok z cytryny.
Całość zmiksować jeszcze raz.
Do masy dodać marchew, ananasa i bakalie.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto marchewkowe piec w 180C 50-60 minut.
Upieczone ciasto wytudzić.
Wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić.
Wymieszać z serkiem mascarpone i skórką z cytryny.
Powstałą polewę rozsmarować na cieście.
Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki by polewa się ścięła.
Pięknie wyszło Tobie to ciasto.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:D
UsuńSuper, my zajadamy się marchewkowym ciastem, jest pyszne :) A Twoje z ta piękną polewą, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńJa też mam swoją najlepszą, ale kto wie może by podzieliły podium :)
OdpowiedzUsuńciekawe czy szły by łeb w łeb;)
UsuńFantastyczny widok!
OdpowiedzUsuńjakie ładne ciasto! jak z cukierni:) klasa!
OdpowiedzUsuńmiło mi Karmel:D
UsuńKochana... fenomenalne to mało powiedziane. Absolutnie nie można oderwać od niego wzroku. Prześliczne! I z całą pewnością lepsze niż fenomenalne :)
OdpowiedzUsuńno to pojechałaś;) dzięki!
UsuńBoże Kobieto Boga się nie boisz!!!!!!!!!!!!!!! ja tu wchodzę raniutko na bloga a tu takie coś??? dobrze że chociaż sniadanie zjadłam bo żołądek miała bym przyklejony do kregosłupa...............ciasto wygląda rewelacyjnie!!!!!!!!!!!! jak skoncze remont w domu to muszę zaserwowac rodzince;-)
OdpowiedzUsuńPaula padłam trupem ze śmiechu:D:D:D jesteś agenciara! hahaha
Usuńobłędnie wygląda:) obok takiego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie:) cudeńko:)
OdpowiedzUsuńja bym z pewnością nie przeszła obojętnie;)
Usuńuwielbiam marchewkowe ♥ a Ty je jeszcze tak pysznie podałaś z tą polewą, mmm :) to ciasto nigdy mi się nie znudzi :)
OdpowiedzUsuńmnie też się nie znudzi, a jeszcze jak można pokombinować z dodatkami, polewami, to już w ogóle;)
Usuńwpraszam się na kawałek, bo ciasto marchewkowe uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńkto ich nie lubi:D
UsuńMam sentyment do ciasta marchewkowego, bo to było pierwsze ciasto jakie upiekłam jako nastolatka :) Twoje wygląda bardzo apetycznie :) Polewa dodaje mu uroku :)
OdpowiedzUsuńja też mam sentyment do tego ciacha:D
Usuńciasto marchewkowe, było pierwszym ciachem, jakie upiekł dla mnie, dawno temu mąż:D
Pyszne ciacho ze wspaniałą polewą. Zjadłabym kawałek nawet teraz. :)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się Majanko;)
UsuńWygląda jak z najlepszej cukierni:-)
OdpowiedzUsuńmiło mi:)
Usuńhihihi
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTo ja tu sobie tak cichutko posiedzę i popatrzę na to ciacho, bo wygląda przepysznie!!! :))
OdpowiedzUsuńdobrze, to miłego napawanie się widokiem;)
Usuńciasto marchewkowe - idealne na jesien, obowiązkowo z dużą ilością bakalii:) każdy ma chyba swój ulubiony przepis:)
OdpowiedzUsuńMnie wyszedł zakalec-ale polewa dobra
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńmam pytanie: 1). na jakiej wysokości piekarnika piekła Pani ciasto; 2). jaka średnica tortownicy.
Ciasto wygląda pysznie i mam ochotę je upiec.
Pozdrawiam poświątecznie.
Maria
ciasto pieczone w tortownicy z kominem 26cm, na środkowym ruszcie.
Usuńmnie też wyszedł straszny zakalec. nie za dużo tego soku?
OdpowiedzUsuń