poniedziałek, 14 października 2013

Chiński rosół z kaczki



Wspaniała, niezwykle wyrazista w smaku, ostry, chiński rosół z kaczki.

Świetnie rozgrzewa!

Idealna na nadchodzące, zimne, jesienne dni.

Składniki:
  • korpus z kaczki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0.4 selera
  • por
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0.5 łyżeczki białego pieprzu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • garść grzybów mun
  • 0.5 czerwonej papryki
  • 1 strąk papryczki chilli
  • 0.4 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • makaron ryżowy (nitki)

Korpus zalać wodą (ok.2 litry).
Zagotować, odszumować.
Rosół gotować ok. 2 godziny.
Na 45 -  30 minut przed końcem gotowania, dodać marchew, pora, cebulę,pietruszkę, selera, selera naciowego, natkę pietruszki, chilli, paprykę i imbir.

Ugotowany rosół, odcedzić doprawić białym pieprzem, sosem sojowym, solą, octem i cukrem. 
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Po tym czasie, pokroić je w paski i dodać do zupy.
Dodać pokrojoną w cieniutkie paski ugotowaną marchewkę i paprykę.

Mąkę rozmieszać ze szklanką wody, wlać do garnka i energicznie  zamieszać. 
Odczekać aż zupa się ponownie zagotuje. 
Roztrzepać jajko w miseczce, wlać do garnka jednocześnie mieszając. 
Rosół ponownie zagotować. 
Zuupę podawać z makaronem ryżowym  (nitkami).








20 komentarzy:

  1. Mięso wyjadła,kości zostały.Fajny pomysł na zupę.Smakowicie wygląda.Na pewno już nie ma po zupie śladu.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma śladu, nie ma;) a mięska na tym korpusiku jeszcze sporo było, było co obrać;) wiadomo, że w kuchni przecież nic nie może się zmarnować:D

      Usuń
  2. tak, rosołek z kaczki to pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyobrażam sobie jak pachniała i jak smakowała...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, dla mnie to nowość. Musi być pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja z kaczki jeszcze nie gotowałam, no i widzę , że to duża strata...muszę spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mi się tak wydaje, koniecznie nadrób zaległości;)

      Usuń
  6. Ależ pysznie wygląda ten Twój rosołek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. typowego rosolu nie lubie, ale z dodatkami w wersji chinskiej juz tak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazdroszczę takiego rosołku - musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. O, takiego rosołku jeszcze chyba nigdy nie jadłam. Ale musi być pyszny :))

    OdpowiedzUsuń