sobota, 12 października 2013

Makaron z dynią i pieczarkami




Idę za ciosem i wykorzystuję swoją ukochaną dynię ile tylko mogę;)
Dzisiaj serwuję kolejne, typowo jesienne danie z jej udziałem- makaron z dynią i pieczarkami:)
Jako fanka wszelkich makaronów, pastą z dodatkiem dyni i pieczarek, z pewnością nie pogardzę. 
Oj  nie!

Składniki:
  • 400g ulubionego makaronu
  • 300-400g dyni
  • 150g wędzonego boczku
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1-2 cebule
  • 150g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, sól, pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
Cebulę posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach. 
Pieczarki obrać, pokroić.
Cebulę, boczek, pieczarki i dynię podsmażyć razem na patelni.
Dodać roztarty czosnek.
Dodać śmietankę, tymianek, dosolić i dopieprzyć do smaku.
Całość trzymać na małym gazie, aż sos zacznie gęstnieć.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Makaron wymieszać z sosem i posypać tartym parmezanem.








18 komentarzy:

  1. Super przepis, na pewno skorzystam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna pasta nie jest zła!:) a z takim dodatkami to już rozpusta:) u mnie ostatnio placuszki z dyni były:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie, w dodatku kocham makaron! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały. Zjadłbym taki :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do udziału w konkursie Makaronowa Jesień! Do wygrania super nagrody:)

    http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2013/10/makaronowa-jesien-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie szalejesz z tą dynią, bo danie wygląda baaardzo apetycznie. Chętnie bym spróbowała mimo tak późnej pory :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny taki makaronik z dynią. Mam dynię, ale jakoś nie mogę się do niej zabrać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny obiad, mam w tym roku dyni pod dostatkiem, zrobię koniecznie, pycha!

    OdpowiedzUsuń