czwartek, 10 października 2013

Kurczak z warzywami w sosie słodko kwaśnym



Pyszny, aromatyczny, bardzo kolorowy kurczak, z dużą ilością warzyw, w domowym sosie słodko - kwaśnym.

Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 cukinie
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 3 łyżki keczupu
  • sól, pieprz, mielony czosnek, przyprawa do kurczaka do smaku
  • olej do smażenia
sos słodko -kwaśny
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek keczupu
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Mięso oczyścić, pokroić w kostkę.
Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawą do kurczaka i keczupem.
Odstawić do przegryzienia się mięsa. 
Cebulę posiekać.
Na odrobinie oleju podsmażyć mięso wraz z cebulą.
Mięso ściągnąć z patelni na talerz.
Warzywa pokroić, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Delikatnie doprawić solą i pieprzem.
Do podsmażonych warzyw dodać mięso.
Wymieszać.
Całość chwilę trzymać na niewielkim gazie i podsmażać.
Zrobić sos słodko-kwaśny.
Wodę, keczup, ocet, mąkę i cukier wymieszać.
Powstałym sosem zalać mięso z warzywami.
Gotować na niewielkim gazie, parę minut, do czasu aż sos zacznie gęstnieć.
Kurczaka z warzywami w sosie słodko - kwaśnym podawać  na ciepło np. z ryżem.








 

27 komentarzy:

  1. apetycznie i kolorowo! bardzo smakowite danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I zdecydowanie lepszy niż taki ze słoika...

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie gotujesz.Chyba faktycznie powinniśmy coś wspólnie ugotować i oczywiście razem to skonsumować.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za miłe słowa:) ciekawe, co by z tego gotowania wyszło:D spodziewam się, że z naszymi talentami, mogłaby to być jakaś kuchenna rewolucja:P

      Usuń
  4. Ojej!!!!!! Twoje danie wygląda po prostu FANTASTYCZNIE! Nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne zdjęcia :) A sam kurczak w towarzystwie warzyw jest zawsze wyborny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. jak widać nic bardziej prostego:) przeważnie robię go na bazie soku z ananasa, ale tym razem nie miałam zapasowej puszki w domu i musiałam jakoś improwizować;) wyszło równie smacznie:D

      Usuń
  7. Jaka piękna kolorowa patelnia pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. tego typu dania trafiają w 100% w moje gusta smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że taki kurczak przypadnie do gustu nie jednej osobie:)

      Usuń
  9. Na początku myślałam, że to leczo :) być może dlatego że właśnie ostatnio robiłam... smakowicie tu u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście w pierwszej chwili można pomyśleć, że to leczo:D

      Usuń
  10. to chyba moja ulubiona "potrawka" ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie dania!!!!! mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zajadam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń