Idę za ciosem i wykorzystuję swoją ukochaną dynię ile tylko mogę;)
Dzisiaj serwuję kolejne, typowo jesienne danie z jej udziałem- makaron z dynią i pieczarkami:)
Jako fanka wszelkich makaronów, pastą z dodatkiem dyni i pieczarek, z pewnością nie pogardzę.
Oj nie!
Składniki:
- 400g ulubionego makaronu
- 300-400g dyni
- 150g wędzonego boczku
- 200ml śmietanki 30%
- 1-2 cebule
- 150g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, sól, pieprz do smaku
- parmezan do posypania
Boczek pokroić w kostkę.
Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Pieczarki obrać, pokroić.
Cebulę, boczek, pieczarki i dynię podsmażyć razem na patelni.
Dodać roztarty czosnek.
Dodać śmietankę, tymianek, dosolić i dopieprzyć do smaku.
Całość trzymać na małym gazie, aż sos zacznie gęstnieć.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Makaron wymieszać z sosem i posypać tartym parmezanem.
Super przepis, na pewno skorzystam:-)
OdpowiedzUsuńsmacznego!
Usuńpyszna pasta nie jest zła!:) a z takim dodatkami to już rozpusta:) u mnie ostatnio placuszki z dyni były:)
OdpowiedzUsuńplacuszki musiały być boskie!:D
Usuńsmacznie, w dodatku kocham makaron! :)
OdpowiedzUsuńkto go nie kocha?;)
UsuńYum, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPyszniasto!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWspaniały. Zjadłbym taki :) mniam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie Makaronowa Jesień! Do wygrania super nagrody:)
OdpowiedzUsuńhttp://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2013/10/makaronowa-jesien-konkurs.html
dziękuję za zaproszenie:)
UsuńWszędzie dynia, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńjest i jesień, musi być i dynia:)
UsuńFaktycznie szalejesz z tą dynią, bo danie wygląda baaardzo apetycznie. Chętnie bym spróbowała mimo tak późnej pory :D
OdpowiedzUsuńkosztu, kosztuj:)
UsuńFajny taki makaronik z dynią. Mam dynię, ale jakoś nie mogę się do niej zabrać ;-)
OdpowiedzUsuńświetny obiad, mam w tym roku dyni pod dostatkiem, zrobię koniecznie, pycha!
OdpowiedzUsuń