Ten sposób podania królika, tak bardzo nam posmakował, że w przeciągu miesiąca, zagościł na naszym stole aż dwa razy, w tym samym wydaniu:)
A to niewątpliwie u nas wielka rzadkość;)
Polecam, bo to bardzo aromatyczne, kruche, soczyste i delikatne mięso, które z pewnością ma dużą rzeszę fanów.
Ja do niej niewątpliwie należę:)
Składniki:
- tuszka z królika
- 250g boczku wędzonego
- 3 szarotki/cebule
- 250g pieczarek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- 200ml białego, półsłodkiego wina
- olej do smażenia
Mięso natrzeć solą i pieprzem.
Pozostawić w lodówce na ok. 1-2 dni by skruszał.
Przed pieczeniem obsmażyć królika na oleju.Boczek pokroić w kostkę.
Szarotki/cebule posiekać.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
Szarotkę z boczkiem i pieczarkami podsmażyć na łyżce masła.
Pod koniec dodać wino.
Królika przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową.
Obłożyć go podsmażonymi pieczarkami, szarotką i pieczarkami.
Tak przygotowanego królika zawinąć w folię aluminiową.
Piec w 180C ok. 1 godziny.
świetne danie, mięso z królika faktycznie jest delikatne:)
OdpowiedzUsuńja próbowałam królika w piwie i też był bardzo smaczny, trzeba teraz zrobić w winie;))
a widzisz, nam pozostaje teraz zrobienie go w piwie:D
UsuńPrezentuje się cudownie :)
OdpowiedzUsuńPoczekam aż mąć wróci i postaram się przygotować :)
polecam i życzę smacznego:)
UsuńDo tej pory robiliśmy królika tylko w śmietanie. Gdzieś widziałam z winem, ale również w śmietanie. A ten jest zaskakujący ze względu na pieczarki. Muszę spróbować;-)!
OdpowiedzUsuńpolecam, paluszki lizać:)
UsuńPrzygotowanie pierwszego dania z królika wciąż przede mną :) Przepis świetny, może go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńw takim razie do boju:) i życzę smacznego:D
UsuńNigdy jeszcze królika nie przygotowywałam, nawet nie jestem pewna czy próbowałam. Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńW smaku jest wyśmienity, białe, soczyste, delikatne mięsko. Dużo lepsze od kurczaka;)
UsuńJa też nigdy nie przygotowywałam królika. Wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńzachęcać, to ja zachęcam do przygotowania królika. Na pewno będzie smakował:)
UsuńŚwietnie wygląda muszę spróbować przepisu
OdpowiedzUsuńdziękuję z miłe słowa i polecam:)
UsuńPo świętach mam wciąż dosyć mięsa,
OdpowiedzUsuńale takiego królika chętnie bym spróbowała:)
Mięso z królika jest przepyszne wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńO rety, ciekawa jestem jak smakuje takie danie!
OdpowiedzUsuńmój tato czasami robi królika, nie mogę się przełamać żeby go jeść, o przygotowaniu już nie wspomnę:) Bardzo smacznie wygląda na talerzu Twój
OdpowiedzUsuńKrólik to pyszne mieśko :)
OdpowiedzUsuńwoow królika jeszcze nie jadlam, a takiego chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie tym przepisem. Muszę poszperać gdzie mogę zakupić mięsko królika. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA ja królika jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę to nadrobić. Twoja propozycja podania tego zwierza zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńKrólik to idealne mięso dla dzieci. Dawno temu robiłam pasztet z królika, a Twoje danie wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń