sobota, 13 kwietnia 2013

3 Bit



3 bit, to jedno z naszych ulubionych ciast.

Jakiś czas temu, robiłam je bardzo często, na każde święto, na wszystkie okazje.
Później, na chwilę o nim zapomnieliśmy, zajęłam się testowaniem nowych smaków.
Teraz wraca z nową siłą!

3 bit jest nie do pobicia:)
To niesamowicie pyszne ciasto, a przy tym banalne do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze, każdemu się udaje.

Kruche krakersy, masa budyniowa, bita śmietana i dużo kajmaku.

Po prostu niebo w gębie!
Chyba nie muszę zachęcać;)

Składniki:
  • 2 opakowania krakersów (solonych)
  • 1 puszka kajmaku/ 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 400 -500 ml śmietanki 30%/36%
  • 2 śmietan fix + 1 łyżka cukru pudru
  • 50g gorzkiej czekolady
  • ok. 500ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
W przypadku zakupu mleka skondensowanego, a nie gotowej masy kajmakowej, należy go ugotować w zamkniętej puszeczce ok. 2 godziny. 
Trzeba dbać by podczas gotowania  puszka była całkowicie przykryta wodą. 
Po gotowaniu wystudzić ją.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie ułożyć część krakersów.
Zrobić masę budyniową.
Z 500ml mleka, odlać pół szklanki, resztę zagotować.
Odlane mleko rozmieszać z mąką, mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Połączyć z gotującym się mlekiem, cały czas mieszając.
Masę budyniową gotować kilka minut na małym gazie.
Gorącą wylać na warstwę krakersów.
Budyń przykryć druga warstwą krakersów.
Rozsmarować masę kajmakową.
Przykryć trzecią, ostatnią warstwą krakersów.
Śmietankę ubić z śmietan fixami i cukrem pudrem.
Śmietanę rozsmarować na krakersach.
Wierzch posypać tartą czekoladą.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Ciasto przechowywać w lodówce.









Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

36 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto, prześlicznie wyglada !

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności!! zjadłabym wszystko;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak będzie pokazywać takie rzeczy, to będę musiała sobie zrobić zakaz wejścia:-) Ślinotok na maksa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha widziałby kto;) a jak ty moje oczy torturujesz, to jest dobrze;)?

      Usuń
  4. Bajeczne ciasto! Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóz za apetyczne widoki, ślinka cieknie, przydałby się choć kawałeczek do mojej porannej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzybicior :D też mieliśmy, na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusisz niemiłosiernie takimi cudownymi słodkościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale bym jadła... w nieprzyzwoicie dużych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jest pyszny i słodki, po jednym kawałku ma się dość:P

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale lubię 3 Bity więc pewnie by mi zasmakowało!:) Ale czemu dokładnie dodajesz je do akcji Kwiecień plecień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w akcji trzeba było przeplatać smaki słodko-słono, a więc tak jak w tym przepisie, słodka masa ze słonymi krakersami.

      Usuń
    2. Fakt, umknął mi ten szczegół, że solone - w oryginalnym 3-bicie nie ma tego słonego akcentu, a nie wątpię, że wiele on zmienia, na plus!

      Usuń
    3. robiłam i z herbatnikami i z krakersami. Z krakersami o niebo lepsze:)

      Usuń
  11. O rany, już mam ślinotok..:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jaka wielkosc blachy?

    OdpowiedzUsuń
  13. Własnie zrobiłam 3bita z Twojego przepisu :) masę kajmakową zakupiłam z adwokatem i jest ciemna jak czekolada a nie ukrywam, że chciałam uzyskać taki efekt jak w Twoim przepisie. Mogłabyś mi powiedzieć jakiej dokładnie masy Ty użyłaś?? Na przyszłość rozejrzę się za taką :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze używam masy kajmakowej/krówkowej z Gostynia

      Usuń
  14. 40 yr old Executive Secretary Shane Sandland, hailing from Laurentiens enjoys watching movies like Doppelganger and Drama. Took a trip to Hoi An Ancient Town and drives a De Dion, Bouton et Trépardoux Dos-à-Dos Steam Runabout "La Marquise". inny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...