3 bit, to jedno z naszych ulubionych ciast.
Jakiś czas temu, robiłam je bardzo często, na każde święto, na wszystkie okazje.
Później, na chwilę o nim zapomnieliśmy, zajęłam się testowaniem nowych smaków.
Teraz wraca z nową siłą!
3 bit jest nie do pobicia:)
To niesamowicie pyszne ciasto, a przy tym banalne do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze, każdemu się udaje.
Kruche krakersy, masa budyniowa, bita śmietana i dużo kajmaku.
Po prostu niebo w gębie!
Chyba nie muszę zachęcać;)
Składniki:
- 2 opakowania krakersów (solonych)
- 1 puszka kajmaku/ 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 400 -500 ml śmietanki 30%/36%
- 2 śmietan fix + 1 łyżka cukru pudru
- 50g gorzkiej czekolady
- ok. 500ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
Trzeba dbać by podczas gotowania puszka była całkowicie przykryta wodą.
Po gotowaniu wystudzić ją.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie ułożyć część krakersów.
Zrobić masę budyniową.
Z 500ml mleka, odlać pół szklanki, resztę zagotować.
Odlane mleko rozmieszać z mąką, mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Połączyć z gotującym się mlekiem, cały czas mieszając.
Masę budyniową gotować kilka minut na małym gazie.
Gorącą wylać na warstwę krakersów.
Budyń przykryć druga warstwą krakersów.
Rozsmarować masę kajmakową.
Przykryć trzecią, ostatnią warstwą krakersów.
Śmietankę ubić z śmietan fixami i cukrem pudrem.
Śmietanę rozsmarować na krakersach.
Wierzch posypać tartą czekoladą.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Uwielbiam to ciasto, prześlicznie wyglada !
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńUwieelbiamm!
OdpowiedzUsuńto tak jak my;)
UsuńTakie ciasta zawsze są pyszne.
OdpowiedzUsuńto prawda:D
Usuńpyszności!! zjadłabym wszystko;)))
OdpowiedzUsuńto masz problem;) nie został nawet kawałek:D
UsuńJak będzie pokazywać takie rzeczy, to będę musiała sobie zrobić zakaz wejścia:-) Ślinotok na maksa...
OdpowiedzUsuńhahaha widziałby kto;) a jak ty moje oczy torturujesz, to jest dobrze;)?
UsuńUwielbiam 3 bita :)
OdpowiedzUsuńwiesz co dobre:D
UsuńBajeczne ciasto! Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńoj tak oj tak:)
Usuńmyślę, że kazdy go zna:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńdziekuję:D
UsuńCóz za apetyczne widoki, ślinka cieknie, przydałby się choć kawałeczek do mojej porannej kawy:)
OdpowiedzUsuńjakbym miała, to bym wysłała:D
UsuńTrzybicior :D też mieliśmy, na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńto mieliście pyszne święta;)
UsuńKusisz niemiłosiernie takimi cudownymi słodkościami :-)
OdpowiedzUsuńpo to właśnie tutaj jestem:)
Usuńale bym jadła... w nieprzyzwoicie dużych ilościach :)
OdpowiedzUsuńjest pyszny i słodki, po jednym kawałku ma się dość:P
OdpowiedzUsuńhaaa
Usuń3bita nigdy dość:)
Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale lubię 3 Bity więc pewnie by mi zasmakowało!:) Ale czemu dokładnie dodajesz je do akcji Kwiecień plecień?
OdpowiedzUsuńw akcji trzeba było przeplatać smaki słodko-słono, a więc tak jak w tym przepisie, słodka masa ze słonymi krakersami.
UsuńFakt, umknął mi ten szczegół, że solone - w oryginalnym 3-bicie nie ma tego słonego akcentu, a nie wątpię, że wiele on zmienia, na plus!
Usuńrobiłam i z herbatnikami i z krakersami. Z krakersami o niebo lepsze:)
UsuńO rany, już mam ślinotok..:)
OdpowiedzUsuńtylko nie zaśliń klawiatury;P
Usuńjaka wielkosc blachy?
OdpowiedzUsuńWłasnie zrobiłam 3bita z Twojego przepisu :) masę kajmakową zakupiłam z adwokatem i jest ciemna jak czekolada a nie ukrywam, że chciałam uzyskać taki efekt jak w Twoim przepisie. Mogłabyś mi powiedzieć jakiej dokładnie masy Ty użyłaś?? Na przyszłość rozejrzę się za taką :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzawsze używam masy kajmakowej/krówkowej z Gostynia
Usuń40 yr old Executive Secretary Shane Sandland, hailing from Laurentiens enjoys watching movies like Doppelganger and Drama. Took a trip to Hoi An Ancient Town and drives a De Dion, Bouton et Trépardoux Dos-à -Dos Steam Runabout "La Marquise". inny
OdpowiedzUsuń