poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Królik w białym winie




Ten sposób podania królika, tak bardzo nam posmakował, że w przeciągu miesiąca, zagościł na naszym stole aż dwa razy, w tym samym wydaniu:) 
A to niewątpliwie u nas wielka rzadkość;)

Polecam, bo to bardzo aromatyczne, kruche, soczyste i delikatne mięso, które z pewnością ma dużą rzeszę fanów.

Ja do niej niewątpliwie należę:)

Składniki:
  • tuszka z królika
  • 250g boczku wędzonego
  • 3 szarotki/cebule
  • 250g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 200ml białego, półsłodkiego wina
  • olej do smażenia
Tuszkę z królika podzielić na mniejsze kawałki (u nas ok. 8 części).
Mięso natrzeć solą i pieprzem.
Pozostawić w lodówce na ok. 1-2 dni by skruszał.
Przed pieczeniem obsmażyć królika na oleju.Boczek pokroić w kostkę.
Szarotki/cebule posiekać.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
Szarotkę z boczkiem i pieczarkami podsmażyć na łyżce masła.
Pod koniec dodać wino. 
Królika przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową.
Obłożyć go podsmażonymi pieczarkami, szarotką i pieczarkami.
Tak przygotowanego królika zawinąć w folię aluminiową.
Piec w 180C ok. 1 godziny.






23 komentarze:

  1. świetne danie, mięso z królika faktycznie jest delikatne:)
    ja próbowałam królika w piwie i też był bardzo smaczny, trzeba teraz zrobić w winie;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz, nam pozostaje teraz zrobienie go w piwie:D

      Usuń
  2. Prezentuje się cudownie :)
    Poczekam aż mąć wróci i postaram się przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory robiliśmy królika tylko w śmietanie. Gdzieś widziałam z winem, ale również w śmietanie. A ten jest zaskakujący ze względu na pieczarki. Muszę spróbować;-)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygotowanie pierwszego dania z królika wciąż przede mną :) Przepis świetny, może go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy jeszcze królika nie przygotowywałam, nawet nie jestem pewna czy próbowałam. Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest wyśmienity, białe, soczyste, delikatne mięsko. Dużo lepsze od kurczaka;)

      Usuń
  6. Ja też nigdy nie przygotowywałam królika. Wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcać, to ja zachęcam do przygotowania królika. Na pewno będzie smakował:)

      Usuń
  7. Świetnie wygląda muszę spróbować przepisu

    OdpowiedzUsuń
  8. Po świętach mam wciąż dosyć mięsa,
    ale takiego królika chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mięso z królika jest przepyszne wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O rety, ciekawa jestem jak smakuje takie danie!

    OdpowiedzUsuń
  11. mój tato czasami robi królika, nie mogę się przełamać żeby go jeść, o przygotowaniu już nie wspomnę:) Bardzo smacznie wygląda na talerzu Twój

    OdpowiedzUsuń
  12. woow królika jeszcze nie jadlam, a takiego chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przekonałaś mnie tym przepisem. Muszę poszperać gdzie mogę zakupić mięsko królika. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja królika jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę to nadrobić. Twoja propozycja podania tego zwierza zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Królik to idealne mięso dla dzieci. Dawno temu robiłam pasztet z królika, a Twoje danie wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń