poniedziałek, 27 października 2014

Polędwiczka wieprzowa teryiaki



Japońska marynata teryiaki, to jedna z królujących u nas marynat do mięsa. 
Ubóstwiamy ją!:)

Marynuję w ten sposób, wszystko co się da, a jednak za każdym razem powstaje nowa, mięsna bomba smakowa:)
To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie smacznego mięsiwa:)
Łosoś teryiaki, kaczka, kurczak, to wszystko już u nas gościło. 
Teraz, przyszła pora na delikatną, polędwicę wieprzową. 

Polędwiczka wieprzowa teryiaki, to był również strzał w dziesiątkę! 
Kruche, soczyste, rozpływające się w ustach mięso, podrasowane intensywnymi, pikantnymi przyprawami.
Pyszności!;)
Polecam każdemu.

Składniki:
  • 1 polędwica wieprzowa (ok. 500g)
  • olej do smażenia
marynata
  • 0.4 szklanki sosu teryiaki
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 0.5 łyżeczki startego imbiru
  • sezam
Polędwicę pokroić na plastry.
Mięso delikatnie rozbić dłonią.
Składniki na marynatę wymieszać.
Zamarynować nią mięso.
Mięso włożyć na kilka godzin do lodówki.
Polędwiczkę smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, przez kilka minut.
Gotowe polędwiczki posypać sezamem.







 

7 komentarzy:

  1. Taki obiad to rozumiem:) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mam ochotę wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiadek, smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam sosu teryiaki. Ale polędwiczka wygląda bardzo, bardzo smakowicie. A w ogóle tak apetycznie podałaś swój obiad, że naprawdę zrobiłam się głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskie polędwiczki, muszę być wyraziste dzięki teryiaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak aromatyczne mięso to również moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...