środa, 29 października 2014

Carpaccio z buraków



Carpaccio przeważnie kojarzy nam się z doskonałym jakościowo mięsem lub rybą.
Jak widać, można go również zrobić z warzyw, na przykład tak jak u mnie - z buraków.

To bez wątpienia, mój ulubiony sposób na buraki.

Carpaccio z buraków, to nie tylko doskonała i elegancka przystawka, ale i wspaniały dodatek do mięsnego dania.

Genialne w swojej prostocie, zaskoczy swoim smakiem nie jedno podniebienie:)

Polecam!

Składniki:
  • 2 duże buraki
  • 70g fety/sera koziego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 0.4 łyżeczki musztardy
  • odrobina oliwy/oleju
  • odrobina octu winnego
  • 0.4 pęczka koperku
Buraki zawinąć w folię aluminiową.
Upiec do miękkości (w 200C).
Wystudzić, obrać, pokroić w cieniutkie plastry.
Ułożyć na talerzu.
Zrobić sos.
Połączyć miód, oliwę, sól, pieprz, musztardę i ocet ze sobą.
Powstałym dressingiem polać buraki.
Carpaccio posypać pokruszoną fetą/kozim serem i posiekanym koperkiem. 








8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...