Ciasto dyniowe z żurawiną, suszonymi śliwkami i migdałami oczarowało nas bez reszty.
Delikatne, lekkie, wprost rozpływało się w ustach.
Po prostu genialne!
Nie można było sobie odmówić kolejnej dokładki.
Przepis pochodzi z bloga magnoliaojoaska kuchennie.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300g zmiksowanego miąższu dyni
- 100g płatków migdałowych
- 30g suszonej żurawiny
- 30g suszonych śliwek
- 5 jajek
- 200ml śmietanki 30%
- 60g cukru
- 15g cukru waniliowego
Białka ubić na sztywno.
Delikatnie wymieszać z masą dyniową.
Ciastem francuskim wylepić dno i brzegi tortownicy.
Ciasto podpiec 5 minut w 200C.
Na podpieczony spód rozsypać suszone owoce.
Wylać masę dyniową.
Ciasto piec na rumiano w 180-200C ok. 50 minut.
10 minut przed końcem pieczenia ciasto posypać płatkami migdałów.
Powiem Ci, że nabrałam ochoty na to ciasto. Kolor ma cudowny i ani grama mąki:-)
OdpowiedzUsuńAni garma mąki do masy oczywiście;-))
UsuńNa kawałeczek takiego ciasta to bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńMusi być nieziemsko pyszne i kremowe, mniam! :)
OdpowiedzUsuńPycha, ciacho!
OdpowiedzUsuńjakie smakowite ciasto, a jego kolor po prostu obłędny :)
OdpowiedzUsuńJaki fantastyczny kolor! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciasto!
Piękny, słoneczny kolor:) Już patrząc na to ciasto nie można się od niego oderwać :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł z tym musem dyniowym :)
OdpowiedzUsuńna mały kawałeczek bym się skusiła na pewno :)
OdpowiedzUsuńTakie słoneczne kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł.Zrobiłam notatke na przyszły rok, w tym roku realizuję notatki z ubiegłego roku :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda