Choć pierniczki, kojarzą mi się z typowo bożonarodzeniowym wypiekiem, nie mogłam się powstrzymać i nie upiec pierników, w wersji dyniowej.
Właśnie teraz, kiedy dyni w sklepach pod dostatkiem, polecam zrobić więcej pure, zapasteryzować, by za dwa miesiące, w święta cieszyć się smakiem jednych z najlepszych pierniczków jakie kiedykolwiek jadłam.
Są naprawdę reeeeweeelaaacyyyyjneee!
Pachnące, aromatyczne, korzenne, mięciutkie, puszyste, same się zjadają i aż korci by sięgnąć po kolejnego i kolejnego.
U mnie, pure z dyni do bożonarodzeniowych pierniczków, już zachomikowane, będzie powtórka:)
Przepis z bloga Ile smaku.
Składniki:
- 2.5 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka pure z dyni
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 150g masła
- 1.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- orzechy laskowe do posypania
Dodać jajko i pure.
Zmiksować do połączenia składników.
Dodać pozostałe składniki.
Masę wymieszać łyżką.
W dłoniach, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec 12-15 minut w 175C.
Pierniczki wystudzić na kratce.
Przestudzone pierniczki udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
Ja pierniczki to nawet latem mogę zajadać! Uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie dyniowe wypieki!
OdpowiedzUsuńkoniecznie, koniecznie muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńw końcu zrobiłam! są przesmaczne!!!! i tak proste w przygotowaniu, mega przepis
UsuńPierniczki dyniowe? Biorę wszystkie. No dobra jeden zostawię dla Ciebie ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierniczki. Bardzo lubię ciasta z dynią. Tak więc bez pytania częstuję się Twoimi pierniczkami dyniowymi. Ummm, pyszotaaa :))
OdpowiedzUsuńu nas w tym tygodniu też tydzień dyniowy, oznacza to jedno, nastała jesień, nawet jesli temperatura sierpniowa, co mnie baaaaaaaadzo cieszy. Porywam tacę lukrowanych ciasteczek, robię sobie kawkę i wchłaniam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
wow! aż mi zapachniało świętami:)) rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńZapiszę przepis, ale nie wiem, czy wytrzymam do Świąt ;)
OdpowiedzUsuńBoskie pierniczki, zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Jak długo można je przechowywać?
OdpowiedzUsuńu nas "zjadły" się w 3 dni więc w kwestii ile "wytrzymają" nie pomogę;)
Usuńtego się obawiałam :)
Usuń