piątek, 10 października 2014

Ciasto dyniowe z żurawiną, suszonymi śliwkami i migdałami




Ciasto dyniowe z żurawiną, suszonymi śliwkami i migdałami oczarowało nas bez reszty.

Delikatne, lekkie, wprost rozpływało się w ustach.
Po prostu genialne!
Nie można było sobie odmówić kolejnej dokładki.

Przepis pochodzi z bloga magnoliaojoaska kuchennie.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300g zmiksowanego miąższu dyni
  • 100g płatków migdałowych
  • 30g suszonej żurawiny
  • 30g suszonych śliwek
  • 5 jajek
  • 200ml śmietanki 30%
  • 60g cukru
  • 15g cukru waniliowego
Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać ze zmiksowaną dynią i śmietanką.
Białka ubić na sztywno.
Delikatnie wymieszać z masą dyniową.
Ciastem francuskim wylepić dno i brzegi tortownicy.
Ciasto podpiec 5 minut w 200C.
Na podpieczony spód rozsypać suszone owoce.
Wylać masę dyniową.
Ciasto piec na rumiano w 180-200C ok. 50 minut.
10 minut przed końcem pieczenia ciasto posypać płatkami migdałów.










12 komentarzy:

  1. Powiem Ci, że nabrałam ochoty na to ciasto. Kolor ma cudowny i ani grama mąki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na kawałeczek takiego ciasta to bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być nieziemsko pyszne i kremowe, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie smakowite ciasto, a jego kolor po prostu obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki fantastyczny kolor! *.*
    Świetne to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny, słoneczny kolor:) Już patrząc na to ciasto nie można się od niego oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajny pomysł z tym musem dyniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. na mały kawałeczek bym się skusiła na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie słoneczne kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się ten pomysł.Zrobiłam notatke na przyszły rok, w tym roku realizuję notatki z ubiegłego roku :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń