Malutkie, cieszące oko, takie na raz do buzi, pachnące słońcem, wakacjami, drożdżowe rogaliki z truskawkami i wspaniałą, różaną nutką.
Pyszne, to mało powiedziane.
Miały takie branie wśród najmniejszych rączek w domu, że gdybym nie zachomikowała kilku, zniknęłyby w jedno popołudnie;)
Do pieczenia rogalików użyłam domowego cukru różanego, który pojawił się kilka dni temu na blogu.
Chyba nie muszę wspominać, że dodatek cukru różanego nadał moim rogalikom niebiańskiego smaku i zapachu:)
Achhhhhh
Cukier różany, to istne "złoto" w kuchni!
Składniki (na ok. 40 sztuk):
- 500g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 10g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru różanego ( przepis tutaj)
- szklanka mleka
- 10g masła
- truskawki
- cukier różany do posypania
Odstawić na chwilę.
Mąkę wymieszać z żółtkiem, jajkiem, masłem, cukrem różanym i resztą zwykłego cukru.
Dodać do wyrośniętego rozczynu.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekroić na pół.
Każdą połowę rozwałkować, pokroić na 20 trójkątów.
Na każdym trójkącie ułożyć po 1 truskawce lub jeśli jest bardzo duża po połowie.
Rogaliki zwinąć od szerszej strony do tej najwęższej.
Odstawić na ok 20-30 minut do wyrośnięcia.
Gotowe rogale posmarować mlekiem i posypać cukrem różanym.
Rogaliki piec w 180C przez 20 minut.
Rogaliki jak marzenie ! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić cukier różany,by móc je spróbować
Pozdrawiam serdecznie
pyszne!:) porywam jednego i zmykam :)
OdpowiedzUsuńświetne Ci wyszły, biorę jedno:)
OdpowiedzUsuńPyszne, moje ulubione!
OdpowiedzUsuńŚwietne ! I ten cukier. :)
OdpowiedzUsuńNawet nie trzeba pisać jak smakowały, bo czytając przepis już mi ślinka leci na takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńabsolutnie doskonałe!!! jadłabym w ilościach hurtowych ;)
OdpowiedzUsuńRewelacja!! Nigdy mi jeszcze takie równiutkie nie wyszły
OdpowiedzUsuńCudeńka! Koniecznie muszę zapożyczyć ten przepis :)
OdpowiedzUsuń