czwartek, 12 czerwca 2014

Sernik z truskawkami i musem truskawkowym



Ten sernik z truskawkami, to najbardziej letni sernik, jaki udało mi się upiec:)
To niezwykła gratka dla wszystkich, którzy kochają truskawki.

Mój sernik, pęka od nich w szwach i spokojnie mógłby nazywać się "sernikiem potrójnie truskawkowym".
Nazwa przyszła mi do głowy, po zorientowaniu się ile warstw tych słodkich owoców udało mi się w niego "wpakować";)
Truskawki znalazły się na ciasteczkowym spodzie, na wierzchu mojego sernika, oraz w wspaniałym musie, który fenomenalnie udekorował i ożywił smakowo całość wypieku.
Już chyba nie mogłam sobie wymarzyć bardziej truskawkowego sernika!:)

Muszę przyznać, że ten sernik z truskawkami i musem truskawkowym, zajął pierwsze miejsce, obok sernika kajmakowego z solonym karmelem, w rankingu najpyszniejszych serników. 
Tych dwóch serników nie sposób ze sobą porównywać, bo to zupełnie inne serniki, ale w smaku obydwa, identycznie powalają  na kolana:)

Tak więc, zapraszam wszystkich na truskawkową ucztę, na obłędny sernik z chrupiącym, ciasteczkowym spodem, kremową i aksamitną warstwą serową, w której aż roi się od bosko rozpieszczonych truskawek, oraz z fantastycznym, truskawkowym musem na wierzchu, który cudownie wieńczy całe "dzieło":)

Składniki (tortownica 26cm):

ciasteczkowy spód
  • 200g herbatników
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 80g masła

masa serowa
  • 1kg twarogu (u mnie 0.5 kg półtłustego i 0.5 kg tłustego)
  • 1 biała czekolada
  • 0.75 szklanki cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 4 jaja
  • 100g miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
  • 500g truskawek
mus truskawkowy
  • 500g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 0.5 szklanki wrzącej wody
Zrobić ciasteczkowy spód.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki zmielić, połączyć z rozpuszczonym masłem i kakao.
Całość przesypać do tortownicy, uklepać i wyrównać łyżką. 
Twaróg zmielić.
Wszystkie składniki na masę serową (oprócz truskawek) zmiksować do połączenia się składników.
Truskawki pokroić w ćwiartki, połowę ułożyć na ciasteczkowym spodzie.
Na ciasteczkowy spód i truskawki wylać masę serową.
Na masie lekko wbijając, ułożyć pozostałą część truskawek.
Sernik piec w 180C ok. 1 -1.5 godziny.
Upieczony sernik wystudzić.
Zrobić mus.
Galaretkę i żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać cukier.
Truskawki zmiksować, wymieszać z przestudzoną galaretką.
Mus truskawkowy wylać na przestudzony sernik.
Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Sernik przechowywać w lodówce.











Milion smaków truskawek Nowalijkowe Kucharzenie Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

8 komentarzy:

  1. Aż sama ręka się wyciąga po kawałek:) Piękne i zachęcające zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. ŚLICZNOŚCI; SUPER POMYSŁ Z TYM MUSEM ! POLECAM CIASTO ''CUSZIMA'' Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ.POZDRAWIAM;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-cuszima-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda! na pewno jest mega smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmniam... jak pięknie wygląda.... aż szkoda jeść;p

    pozdrawiam ciepło,
    marcela

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...