Cudownie pachnący, smaczny chleb, z chrupiącą skórką i mięciutkim, puszystym, maślanym wnętrzem.
Idealny, pszenny, śniadaniowy chlebuś:)
Maślany zapach, podczas pieczenia, był tak fenomenalny, że obydwoje z Em staliśmy nad piekarnikiem i nie mogliśmy się doczekać, kiedy go będzie można wyciągnąć i spróbować:)
Chcieliśmy go jeść natychmiast!:)
Składniki:
- 200ml aktywnego zakwasu (przepis tutaj)
- 400g mąki pszennej
- 60g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10g drożdży
- ok. 100ml wody
Wyrabiając, stopniowo dolewać wodę.
Ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie może być za twarde/za rzadkie.
Chleb wyrabiać ok. 10 minut.
Pozostawić na 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz.
Uformować bochenek.
Zostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Chleb piec z parą, ok. 40 minut, w 200C.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Cudowny chlebek, nie ma to jak domowe pieczywo i ten wspaniały zapach !
OdpowiedzUsuńnajlepsze!:D
UsuńPoproszę kromeczkę na śnaidanie:)
OdpowiedzUsuńwysyłam:)
UsuńPrezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńNice bread, It look delicious make me hungry now,
OdpowiedzUsuńAgen Bola Promo 100% SBOBET IBCBET Casino Poker Tangkas Online
thnx:)
UsuńPiękny jest! Taki okrąglutki, cudo :)
OdpowiedzUsuńPiękny:)
OdpowiedzUsuńdawno nie piekłam chlebka a ten jest śliczny :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń