sobota, 15 lutego 2014

Chleb maślany




Cudownie pachnący, smaczny chleb, z chrupiącą skórką i mięciutkim, puszystym, maślanym wnętrzem.

Idealny, pszenny, śniadaniowy chlebuś:)
 
Maślany zapach, podczas pieczenia, był tak fenomenalny, że obydwoje z Em staliśmy nad piekarnikiem i nie mogliśmy się doczekać, kiedy go będzie można wyciągnąć i spróbować:) 
Chcieliśmy go jeść natychmiast!:)

Składniki:
  • 200ml aktywnego zakwasu (przepis tutaj)
  • 400g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10g drożdży
  • ok. 100ml wody
Składniki na chleb wymieszać z zaczynem.
Wyrabiając, stopniowo dolewać wodę.
Ciasto ma być miękkie i elastyczne,  nie może być za twarde/za rzadkie.
Chleb wyrabiać ok. 10 minut.
Pozostawić na 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz.
Uformować bochenek.
Zostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Chleb piec z parą, ok. 40 minut, w 200C.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.








11 komentarzy: