czwartek, 13 lutego 2014

Kotlety rybne z zielonym pesto w waflu



Gdzieś u kogoś widziałam kotlety mielone w waflu.
Pomysł bardzo mi się spodobał. 

Kombinując stwierdziłam,  że jak można w ten sposób zrobić kotlety mielone, to czemu by nie zrobić tak rybnych?
To był strzał w dziesiątkę!

Kotleciki rybne w waflu, wyszły przesmaczne :)
Chrupiąca, gruba panierka i fantastycznie smakujący, mięciutki środek.

Kotlety wyszły pyszne w smaku, a przy tym były przyjemne dla oka. 
Dawno nie zrobiłam tak ładnych kotlecików;)

Wzbogaciłam je dodatkiem domowego zielonego pesto, które nie tylko urozmaiciło ich smak, ale również nadało im fantastycznego koloru.

Kotlety w waflu, bardzo nam zasmakowały i z całą pewnością, będą u nas częściej gościć.

Oczywiście, rybę można zastąpić mięsem i zrobić w te sam sposób kotlety mielone.

Składniki:
  • 1kg filetów rybnych ( u mnie dorsz)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki szpinakowego domowego pesto (przepis tutaj)
  • 2 prostokątne wafle tortowe
  • ok. 4 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko+ 1 jajko do panierki
  • sól, pieprz, papryka, czosnek
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Rybę i cebulę zmielić.
Wymieszać z jajkiem, pesto, bułką tartą i przyprawami.
Masę rybną rozsmarować na jednym waflu.
Przykryć drugim i docisnąć.
Wafla pokroić w kwadraty.
Panierować w jajku, obtaczać w bułce.
Smażyć z obu stron na złoto.










17 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł.Muszę to wypróbować z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie! Cyba będzie niespodzianka na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a to dopiero! no w waflu to ja kotletów nie jadłam:) niezły pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity i bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. takich kotletów jeszcze nie robiłam, ale pomysł na rybkę świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no i to chyba będzie moj obiad na piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, już go zapisałam. Zdjęcia są tak zachęcające, że trudno się opanować, żeby nie pobiec do kuchni i natychmiast je zrobić. Mnie powstrzymuje tylko brak składników.

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne to mało powiedziane! W życiu czegoś podobnego nie jadłam :) Twoje pomysły są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tez pierwszy raz widzę ten patencik z wafelem. Kotleciki mają bardzo ładną formę.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. genialny jest ten pomysł z waflem! a kotlety wychodzą mega kształtne

    OdpowiedzUsuń
  11. ekstra! muszę wypróbować, zawsze mnie zainspirujesz dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł. Wafle robiłam zawsze z mięsem mielonym, a tutaj rybka. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie spróbowałabym takiego kotlecika, wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak dla mnie ryba od zawsze była bardzo smaczna i muszę przyznać, że tak zostało do tej pory. Mogę przy okazji każdemu polecić świetny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ gdzie oczywiście występuje przepyszny wędzony łosoś.

    OdpowiedzUsuń