Kurczak tikka masala, to smaczne danie, zainspirowane kuchnią indyjską, którą od jakiegoś czasu jesteśmy oczarowani.
Według mnie kurczak tikka masala, jest jedną z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych w hinduskim klimacie, a zapach podczas gotowania może zawrócić w głowie.
W całym domu pachnie oszałamiająco!
Soczyste grillowane/smażone mięso, uprzednio marynowane w jogurtowej marynacie, podawane w aksamitnym, gęstym, śmietanowym, pachnących sosie, z dodatkiem pomidorów i mieszanki aromatycznych typowo hinduskich przypraw: garam masaly, kolendry, świeżego imbiru, czosnku i kuminu.
Z całą pewnością, danie zadowoli miłośników pikantnych i wyrazistych smaków.
Ja, jestem w nim zakochana i mogę takiego kurczaka, serwować sobie codziennie!
Składniki:
marynata
- 1.5 łyżki mielonej kolendry
- 1.5 łyżki mielonego kuminu
- 150ml jogurtu naturalnego
- 500g filetu z piersi kurczaka
- 400ml przecieru pomidorowego/całych pomidorów
- 200ml śmietany 12%,18%
- 25g masła klarowanego
- 1-2 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki garam masali
- 2 łyżki tartego imbiru
- 2 łyżki miodu/syropu z agawy
- 2 świeże papryczki chilli
- świeża kolendra/pietruszka do posypania
- płatki migdałów do posypania
- sól do smaku
Kumin i kolendrę zmielić, dodać do mięsa.
Mięso wymieszać z jogurtem.
Tak zamarynowane mięso włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Kurczaka usmażyć na maśle, ściągnąć na talerz z patelni.
Na tej samej patelni, na oleju, usmażyć posiekaną cebulę, dodać tarty imbir, zmiażdżony czosnek i garam masalę.
Podsmażyć ok. 1 minuty.
Dodać przecier pomidorowy/ pomidory.
Dusić kilka minut na małym ogniu, by sos odparował
Połączyć z uprzednio usmażonym kurczakiem.
Dodać posiekaną papryczkę chilli i miód.
Dosolić potrawę do smaku.
Dusić chwilę by sos zgęstniał.
Śmietanę "zahartować" i dodać do potrawy.
Przed podaniem danie posypać migdałami i posiekaną, świeżą kolendrą/pietruszką.
Podawać na gorąco z ryżem lub chlebkami Naan.
Jedliśmy go w niedzielę! Zgadzam się - jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńwiesz, co dobre:)
UsuńPyszne danie, pełne aromatu! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzgadzam się z tobą w całej swej rozciągłości!:D
UsuńJest przepyszny! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmy również ubóstwiamy, to danie!:)
UsuńŚwietny przepis! Wygląda ten kurczak bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie:D
Usuńjedno z moich ukochanych dan ! pycha
OdpowiedzUsuńu nas też znajduje się w czołówce;)
UsuńBardzo lubię to niezwykle aromatyczne danie:)
OdpowiedzUsuńdokładnie!
UsuńMmmm.... wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te smaki, więc wpraszam się na obiad :-)
OdpowiedzUsuńJak sobie tak poczytałam, to jestem przekonana, że tez by mi smakowało.
OdpowiedzUsuńMusze zobaczyć, co z wymienionych przypraw mam w szafce !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
oj strasznie długo się przymierzam do tego dania, moje smaki:)
OdpowiedzUsuńBoskie :) dałam tylko pół papryczki chilli, ponieważ nie lubię takich ostrych dań no i zamiast śmietany dodałam dwie łyżki mleka kokosowego.
OdpowiedzUsuń