środa, 12 lutego 2014

Kurczak tikka masala



Kurczak tikka masala, to smaczne danie, zainspirowane kuchnią indyjską, którą od jakiegoś czasu jesteśmy oczarowani. 


Według mnie kurczak tikka masala, jest jedną z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych w hinduskim klimacie, a zapach podczas gotowania może zawrócić w głowie.
W całym domu  pachnie oszałamiająco!

Soczyste grillowane/smażone mięso, uprzednio marynowane w jogurtowej marynacie, podawane w aksamitnym, gęstym, śmietanowym, pachnących sosie, z dodatkiem pomidorów i mieszanki aromatycznych typowo hinduskich przypraw: garam masaly, kolendry, świeżego imbiru, czosnku i kuminu.

Z całą pewnością, danie zadowoli miłośników pikantnych i wyrazistych smaków.
Ja, jestem w nim zakochana i mogę takiego kurczaka, serwować sobie codziennie!

Składniki:

marynata
  • 1.5 łyżki mielonej kolendry
  • 1.5 łyżki mielonego kuminu
  • 150ml jogurtu naturalnego
Sos
  • 500g filetu z piersi kurczaka
  • 400ml przecieru pomidorowego/całych pomidorów
  • 200ml śmietany 12%,18%
  • 25g masła klarowanego
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 cebulki dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki garam masali
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy
  • 2 świeże papryczki chilli
  • świeża kolendra/pietruszka do posypania
  • płatki migdałów do posypania
  • sól do smaku
Kurczaka pokroić na małe kawałki.
Kumin i kolendrę zmielić, dodać do mięsa.
Mięso wymieszać z jogurtem.
Tak zamarynowane mięso włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Kurczaka usmażyć na maśle, ściągnąć na talerz z patelni.
Na tej samej patelni, na oleju, usmażyć posiekaną cebulę, dodać tarty imbir, zmiażdżony czosnek i garam masalę.
Podsmażyć ok. 1 minuty.
Dodać przecier pomidorowy/ pomidory.
Dusić kilka minut na małym ogniu, by sos odparował
Połączyć z uprzednio usmażonym kurczakiem.
Dodać posiekaną papryczkę chilli i miód.
Dosolić potrawę do smaku.
Dusić chwilę by sos zgęstniał.
Śmietanę "zahartować" i dodać do potrawy.
Przed podaniem danie posypać migdałami i posiekaną, świeżą kolendrą/pietruszką.
Podawać na gorąco z ryżem lub chlebkami Naan.










17 komentarzy:

  1. Jedliśmy go w niedzielę! Zgadzam się - jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, pełne aromatu! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z tobą w całej swej rozciągłości!:D

      Usuń
  3. Jest przepyszny! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Wygląda ten kurczak bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię to niezwykle aromatyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm.... wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te smaki, więc wpraszam się na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak sobie tak poczytałam, to jestem przekonana, że tez by mi smakowało.
    Musze zobaczyć, co z wymienionych przypraw mam w szafce !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. oj strasznie długo się przymierzam do tego dania, moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boskie :) dałam tylko pół papryczki chilli, ponieważ nie lubię takich ostrych dań no i zamiast śmietany dodałam dwie łyżki mleka kokosowego.

    OdpowiedzUsuń