W pierwszym dniu kalendarzowej jesieni, zaczynam jesień również na swoim blogu, przepisem na pyszną, aromatyczną, ciekawą w smaku - zupę z dyni.
Zamiast dodatku curry, jak do większości serwowanych zup z dyni, swój krem doprawiłam, sokiem i skórą z pomarańczy oraz tymiankiem.
Bardzo przyjemna odmiana dla kubków smakowych:)
Źródło inspiracji Lisia-kawiarenka.
Polecam serdecznie!
Składniki:
- 400-500g dyni
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 0.7ml rosołu ( u mnie mięsno- warzywny)
- 0.4 łyżeczki suszonego tymianku
- sok z 0.5 pomarańczy
- skórka z 0.5 pomarańczy
- 0.4 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
Na łyżce masła podsmażyć dynię i cebulę (im mocniej przypieczona tym więcej smaku będzie miała zupa).
Podpieczoną dynię z cebulą zalać rosołem.
Gotować do miękkości ok. 20-30 minut.
W trakcie gotowania dodać sok z pomarańcza, skórkę i tymianek.
Pod sam koniec dolać mleko i zagotować.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
Uwielbiam zupę dyniową, ale w tym wydaniu musiała smakować wybornie;)
OdpowiedzUsuńzgadza się, wyborna:)
Usuńbardzo smakowita! muszę koniecznie kupić dynię:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, koniecznie!
UsuńJakie słońce na talerzu:-) Stoją u mnie 3 dynie hokaido jako dekoracja:-) Uwielbiam na nie patrzeć, jeszcze troszkę poczekam:-)
OdpowiedzUsuńja kupuję po jednej, kilka dni patrzę, przetwarzam i kupuję kolejną;)
Usuńteż ostatnio chodzi za mną zupa dyniowa:) u mnie w kuchni też już jesień, choć znalazłam jeszcze w swoim aparacie przepis z końca lata, bo ciacho na zimno z malinami:D
OdpowiedzUsuńszczęściara z tymi malinami;)
UsuńDyniową bardzo lubię, ale z dodatkiem pomarańczy jeszcze nie jadłam - chętnie dorzucę przy następnym gotowaniu
OdpowiedzUsuńpomarańcza świetnie wzbogaca walory smakowe dyniowej zupki:)
UsuńOooo, to dopiero nowość! Musiała być obłędna!
OdpowiedzUsuńszczerze polecam!:)
Usuńzupka pieknie sie prezentuje !!! obledny kolorek!!!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńUwielbiam tę zupę. Przepis pochodzi z takiej uroczej, małej książeczki "Kuchnia włoska" wyd. Olesiejuk i jest rewelacyjna. Zresztą i u mnie się już kiedyś pojawiła na blogu :)
OdpowiedzUsuńoj widzisz:) mnie zachwyciła na którymś z blogów, ale tam autorka nie podała źródła
UsuńZ dodatkiem pomarańczy musiało wyjść pyszne!
OdpowiedzUsuńracja:) obłędna
UsuńAle apetyczna zupka :) Ma piękny kolor i na pewno jest bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńzgadza się kruszynko, zupa grzechu warta!
Usuńcudowny kolor :)
OdpowiedzUsuńto jeden z powodów, za które kocham wszelkie zupy z dyni:)
UsuńCzas na dynię,fajna zupa.Niedługo już Halloween 31 październik.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńjak widzisz, ja juz się szykuję;)
UsuńBardzo lubię kremy z dyni, takie połączenie pozostaje do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńpolecam, nie zawiedziesz się:)
UsuńJa się na zupie zawiodłam.Mi zupełnie nie smakowała. Juz wolę zupę dyniową zrobioną na słodko na mleku.
UsuńPrzykro mi, ale o gustach się nie dyskutuje.
UsuńNam smakowała, smak tej zupy, to coś zupełnie innego, a właśnie czegoś takiego szukałam.