niedziela, 22 września 2013

Włoska zupa (krem) z dyni z pomarańczą i tymiankiem



W pierwszym dniu kalendarzowej jesieni, zaczynam jesień również na swoim blogu, przepisem na pyszną,  aromatyczną, ciekawą w smaku - zupę z dyni.

Zamiast dodatku curry, jak do większości serwowanych zup z dyni, swój krem doprawiłam, sokiem i skórą z pomarańczy oraz tymiankiem.

Bardzo przyjemna odmiana dla kubków smakowych:)

Źródło inspiracji  Lisia-kawiarenka.
Polecam serdecznie!

Składniki:
  • 400-500g dyni
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 0.7ml rosołu ( u mnie mięsno- warzywny)
  • 0.4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sok z 0.5 pomarańczy
  • skórka z 0.5 pomarańczy
  • 0.4 szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku
Dynię obrać, pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
Na łyżce masła podsmażyć dynię i cebulę (im mocniej przypieczona tym więcej smaku będzie miała zupa).
Podpieczoną dynię z cebulą zalać rosołem.
Gotować do miękkości ok. 20-30 minut.
W trakcie gotowania dodać sok z pomarańcza, skórkę i tymianek.
Pod sam koniec dolać mleko i zagotować.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem






28 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupę dyniową, ale w tym wydaniu musiała smakować wybornie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowita! muszę koniecznie kupić dynię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie słońce na talerzu:-) Stoją u mnie 3 dynie hokaido jako dekoracja:-) Uwielbiam na nie patrzeć, jeszcze troszkę poczekam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję po jednej, kilka dni patrzę, przetwarzam i kupuję kolejną;)

      Usuń
  4. też ostatnio chodzi za mną zupa dyniowa:) u mnie w kuchni też już jesień, choć znalazłam jeszcze w swoim aparacie przepis z końca lata, bo ciacho na zimno z malinami:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dyniową bardzo lubię, ale z dodatkiem pomarańczy jeszcze nie jadłam - chętnie dorzucę przy następnym gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomarańcza świetnie wzbogaca walory smakowe dyniowej zupki:)

      Usuń
  6. Oooo, to dopiero nowość! Musiała być obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  7. zupka pieknie sie prezentuje !!! obledny kolorek!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tę zupę. Przepis pochodzi z takiej uroczej, małej książeczki "Kuchnia włoska" wyd. Olesiejuk i jest rewelacyjna. Zresztą i u mnie się już kiedyś pojawiła na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj widzisz:) mnie zachwyciła na którymś z blogów, ale tam autorka nie podała źródła

      Usuń
  9. Z dodatkiem pomarańczy musiało wyjść pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale apetyczna zupka :) Ma piękny kolor i na pewno jest bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. to jeden z powodów, za które kocham wszelkie zupy z dyni:)

      Usuń
  12. Czas na dynię,fajna zupa.Niedługo już Halloween 31 październik.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię kremy z dyni, takie połączenie pozostaje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, nie zawiedziesz się:)

      Usuń
    2. Ja się na zupie zawiodłam.Mi zupełnie nie smakowała. Juz wolę zupę dyniową zrobioną na słodko na mleku.

      Usuń
    3. Przykro mi, ale o gustach się nie dyskutuje.
      Nam smakowała, smak tej zupy, to coś zupełnie innego, a właśnie czegoś takiego szukałam.

      Usuń