Co roku o tej porze, znoszę do domu olbrzymie ilości leśnych grzybów.
To jest silniejsze ode mnie.
Nic nie jest w stanie mnie powstrzymać;)
Już sam ich zapach, gdy wchodzę na targ, rozkłada mnie na łopatki.
Dobrze, że Em też podziela moją ogromną miłość do grzybów, bo wcale nie oponuje;)
Tak sobie razem chodzimy i znosimy te grzyby, wymyślając milionową wersję, ich zaserwowania;)
Dzisiaj wspaniałe danie, z udziałem obłędnych podgrzybków - makaron z mięsem z kaczki, obficie okraszony, boskim, zawiesistym, śmietanowym sosem z aromatycznych podgrzybków.
Mówię Wam, żyć nie umierać:)
Składniki:
- 300g gotowanego mięsa z kaczki
- 300-400g świeżych podgrzybków
- 1-2 łyżki masła
- 1 cebula
- ok. 100ml śmietany (u mnie 18%)
- 0.5 pęczka szczypiorku
- 1-2 szczypty tymianku
- parmezan do posypania
- sól, pieprz
Grzyby oczyścić, pokroić.
Na patelni rozgrzać masło.
Na maśle podsmażyć cebulę i grzyby.
Doprawić solą i pieprzem.
Do podsmażonych grzybów dodać mięso z kaczki.
Wszystko przez chwilę podsmażać.
Dodać śmietanę, posiekany szczypiorek, doprowadzić do wrzenia.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Makaron ugotować według instrukcji na pakowaniu.
Kaczkę w sosie grzybowym podawać z ugotowanym makaronem.
Przed podaniem danie posypać tartym parmezanem.
uwielbiam polaczenie makaronu i grzybow ! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjakie pyszności! można wpaść na obiad?:))
OdpowiedzUsuńjasne, to której będziesz?;)
UsuńTakiej wersji kaczki jeszcze nie jadłam:-) A dlaczego z targu znosicie, a sami nie chodzicie na grzyby?
OdpowiedzUsuńczasem chodzimy.. ale w środku dużego miasta trudno o las i grzyby:(
UsuńPo królewsku!
OdpowiedzUsuńWow...arcydzieło...dlaczego ja tak nie umiem gotować? :(
OdpowiedzUsuńaż się zarumieniłam, tak mi miło;)
UsuńUwielbiam zarówno kaczkę, jak i grzyby, pyszne danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziękuję i równiez pozdrawiam:)
UsuńJestem u Ciebie po raz enty. Jak zwykle pięknie, apetycznie. Zachwycasz. Aż apetyt mi rośnie ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję Judyto, bardzo mi miło:) zapraszam częściej!
UsuńPycha, to są zdecydowanie moje smaki. Strasznie dobry obiadek dziś miałaś :D
OdpowiedzUsuń"strasznie" dobry:D
UsuńAaaaaa, mam taki makaron, pyszne połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńoj tak tak;)
Usuńpycha!:) grzyby, makaron i kaczucha - po prostu bosko:) ostatnio robilam z kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńz kurakiem też wyszło znakomicie:)
Usuńkaczucha!
OdpowiedzUsuńsi!
UsuńWygląda super! Dziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńja równiez dziękuje:)
UsuńUwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńkto nie lubi;)
UsuńTwoj przepis to niebo w gębie! Moi znajomi byli zachwyceni! Gratuluje i pozdrawiam serdecznie :*
OdpowiedzUsuń