Były już placuszki ziemniaczano- cukiniowe, pora na 100% cukinii:)
Placuszki smakują równie obłędnie, są chrupiące z zewnątrz, delikatne wewnątrz, a przy tym mają cudną zielonkawą barwę.
W sezonie serwuję je moim chłopakom bardzo często, przepadają za nimi.
Składniki (na ok.2 porcje):
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać jajko, mąkę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju na rumiano.
pyszne i zdrowe! :)
OdpowiedzUsuńTe placki to już moja letnia tradycja :) Co najmniej raz w tygodniu!
OdpowiedzUsuńwieki nie robiłam, w ogóle jakoś mi ten czas ucieka i niedługo ani ze śliwek ani z cukinii za bardzo nie skorzystam. Twoje placki pychota!;)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne, ładnie przysmażone, mniam:)
OdpowiedzUsuńpyszne, uwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńśliczne placuszki, fajny pomysł na wykorzystanie cukinii:)
OdpowiedzUsuńJedne z moich ulubionych <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukiniowe! polecam jeszcze dodatek sera feta :-)
OdpowiedzUsuńJa do tej pory robiłam tylko w wersji na słodko, ale i wytrawna za mną chodzi
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie placuszki :) ja dodaję do nich jeszcze sera czasami ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe placuszki!
OdpowiedzUsuńPorywam jeden i zapraszam do mnie na cukiniowy wypiek.
Wszystkie moje, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWszystkie moje, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWszystkie moje, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńO takich placuszków 100% z cukinii jeszcze nie jadłam. Ale ziemniaczano-cukiniowe są pyszne, więc podejrzewam, że te również są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym podjadła sobie takich placuszków :-)
OdpowiedzUsuń