sobota, 24 sierpnia 2013

Placki z cukinii

 
Były już placuszki ziemniaczano- cukiniowe, pora na 100% cukinii:)

Placuszki smakują równie obłędnie, są chrupiące z zewnątrz, delikatne wewnątrz, a przy tym mają cudną zielonkawą barwę.

W sezonie serwuję je moim chłopakom bardzo często, przepadają za nimi.

Składniki (na ok.2 porcje):
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać jajko, mąkę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju na rumiano. 









16 komentarzy:

  1. Te placki to już moja letnia tradycja :) Co najmniej raz w tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. wieki nie robiłam, w ogóle jakoś mi ten czas ucieka i niedługo ani ze śliwek ani z cukinii za bardzo nie skorzystam. Twoje placki pychota!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smaczne, ładnie przysmażone, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne, uwielbiam takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne placuszki, fajny pomysł na wykorzystanie cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam cukiniowe! polecam jeszcze dodatek sera feta :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja do tej pory robiłam tylko w wersji na słodko, ale i wytrawna za mną chodzi

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie placuszki :) ja dodaję do nich jeszcze sera czasami ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe placuszki!
    Porywam jeden i zapraszam do mnie na cukiniowy wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  10. O takich placuszków 100% z cukinii jeszcze nie jadłam. Ale ziemniaczano-cukiniowe są pyszne, więc podejrzewam, że te również są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią bym podjadła sobie takich placuszków :-)

    OdpowiedzUsuń