Uwielbiamy mięso kaczki, dlatego też przygotowujemy ją bardzo często, na przeróżne sposoby.
Dzisiejsza propozycja, to kaczka w wydaniu orientalnym, Jakuba Kuronia ( z małymi moimi modyfikacjami), z rozgrzewającą nutką imbiru, chrupiącymi świeżymi warzywami, pędami bambusa i orzeszkami.
Kaczka z tego przepisu wychodzi idealna, soczysta i aromatyczna.
Polecam.
Składniki:
- 1 świeża kaczka
- 300g makaronu ryżowego wstążki
- ok. 0.5l bulionu mięso - warzywnego
- 200g pędów bambusa
- 70g orzeszków ziemnych solonych (mogą być również orzechy nerkowca)
- 1 ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 0.4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 50ml słodkiego sosu chilli ( u mnie firmy Tao tao)
- pęczek świeżej pietruszki
- pieprz
Świeżą kaczkę podzielić na mniejsze kawałki.
Przygotowaną marynatą polać kawałki kaczki.
Kaczkę schować do lodówki, marynować parę godzin.
Zamarynowaną kaczkę piec ok. 70 minut w 180C.
Co kilkanaście minut polewać ją sosem, który powstał podczas pieczenia (spod kaczki).
Makaron ryżowy zalać gorącym bulionem, zostawić go do napęcznienia.
Ogórka, rzodkiewkę zetrzeć na tarce. na dużych oczkach.
Pędy bambusa pokroić na mniejsze kawałki.
Orzeszki i pietruszkę posiekać nożem.
Na talerzu układać warstwę makaronu, warzywa (ogórka, rzodkiewkę i bambusa), kawałek kaczki.
Całość polać ciepłym sosem, który utworzył się podczas pieczenia kaczki, posypać orzeszkami i pietruszką.
Podawać na ciepło.
Kaczkę przed podaniem można również dla wygody, pokroić na mniejsze kawałki i pozbawić kości.
Ależ Ty kusisz ;) Muszę wypróbować coś Pana Kuronia, bo wszyscy polecają ;)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam tą kaczusię:) mięso aromatyczne i soczyste, a cała reszta wspaniale chrupie pod zębami:)
UsuńRarytas!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńNo to teraz mam ochotę na kaczkę :-)
OdpowiedzUsuńhihihihi:D
Usuńwygląda bardzo apetycznie, muszę w końcu spróbować swoich sił i przygotować kaczkę:)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie, bo wbrew pozorem jest tak samo banalna do przygotowania jak kurczak i każde inne mięso;)
UsuńCiekawa jestem smaku kaczki xD Szczerze to chyba nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńpolecam:) bardzo smaczne, soczyste i syte mięsko:)
UsuńNiespotykane, oryginalne, pięknie podane danie :) No cóż...zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
dziękuję za miłe słowa:)
UsuńCoś dla mojej Połówki :)
OdpowiedzUsuńz pewnością będzie zachwycony;)
UsuńChyba muszę się kiedyś skusić na mięsko kaczki :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie;) pychota!
UsuńWow, jakie wykwintne danie :) Ale wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńSkoro polecasz, a ja kaczuchę bardzo lubię to skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńpolecam i smacznego życzę:)
Usuńja już się rok czasu za kaczkę zabieram i jakoś mi nie wychodzi :p
OdpowiedzUsuńale jak patrzę na to Twoje cudo, nabieram ochoty;)
to nie zbieraj się jak sójka za morze, tylko zrób;)
UsuńPrzepisów Jakuba nie próbowałam,
OdpowiedzUsuńale na Macieju nigdy się nie zawiodłam:)
Kaczka wygląda obłędnie!
polecam, bo kaczka rzeczywiście jest obłędna:)
UsuńAle egzotyczna! mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam orientalne dania ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam orientalne smaki!;) więc przepis wprost dla mnie:) też nie tak dawno robiłam jeden z przepisów Kuronia:)
OdpowiedzUsuń