Spaghetti Carbonara, to jeden z największych makaronowych, klasyków świata:)
To również dla mnie, maniaczki makaronowych potraw, zaraz po spaghetti bolognese, ukochana, makaronowa propozycja obiadowa.
Za Carbonarę dałabym się posiekać!:)
To bardzo prosty, niewyszukany, szybki, niesłychanie aromatyczny makaron.
Obowiązkowe składniki: makaron, śmietanka 30% lub kremówka, żółtka, kilka plastrów chrupiącego, wędzonego boczku i garść parmezanu.
Tyle wystarczy by smak potrawy powalił na kolana.
Poezja!
Nie przyrządza się go za często, bo to nieprzyzwoicie kaloryczne i syte danie.
Jednak z drugiej strony, makaron Carbonara uzależnia, jest po prostu wspaniały!
Kto raz spróbował z pewnością do niego powraca;)
Danie średnio fotogeniczne, rzekłabym nawet - brzydkie, ale smakiem wynagradza wszystko;)
Składniki:
- 400-500g makaronu spaghetti
- 4 żółtka
- 200-250ml śmietanki 30% (może być kremówka)
- 200g boczku (może być szynka szwarcwaldzka)
- 50-70g parmezanu
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
Cebulę posiekać.
Podsmażyć wraz z boczkiem na suchej patelni.
Żółtka, śmietankę i ser wymieszać trzepaczką do połączenia się składników.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Podsmażony boczek dodać do makaronu, wymieszać, podsmażyć chwilę.
Wszystko zalać masą jajeczną.
Wymieszać dokładnie, do połączenia się składników, cały czas trzymając potrawę na gazie.
Sos ma lekko zgęstnieć.
Makaronu nie podgrzewać zbyt długo, by z jajek nie zrobiła się jajecznica.
Lubię carbonare, ale w moim otoczeniu chyba tylko ja, stąd nie jest to u nas za częste danie. A szkoda, bo pyszne. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, A. :)
szkoda, szkoda;)
UsuńChyba wiem, co zrobię dziś na obiad. Ja także uwielbiam carbonarę! :-)
OdpowiedzUsuńto masz rzeczywiście pycha pomysł na obiad:D
Usuńuwielbiam ten sposób na spaghetii! pyszności :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się:)
UsuńWygląda absolutnie doskonale!
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie!
UsuńProsto, szybko i pysznie! Lubimy!
OdpowiedzUsuńdlatego i my go lubimy;)
Usuńuwielbiam - mam wielka ochote wyprobowac Twoja wersje :)pa
OdpowiedzUsuńpolecam, wypróbowany sposób, a spaghetti paluszki lizać;)
UsuńMoje ulubione, muszę zrobić takie domowe ;)
OdpowiedzUsuńi to szybciutko;)
UsuńPyszne, ale jakie kaloryczne :-(
OdpowiedzUsuńwiem, wiem przeżywam ten sam ból kiedy na talerzu mam carbonarę, ale jak tu się mu oprzeć?;)
Usuńpyszności:) również i u mnie gości od czasu do czasu :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo pysznie wygląda! Ślinka mi cieknie:)
OdpowiedzUsuńmnie na samą myśl o carbonarze również;)
UsuńWitam, zostałaś przeze mnie nominowana do Liebster Blog Award :)
OdpowiedzUsuńpolishfoodie.blogspot.co.uk/2013/07/liebster-blog-award.html
dziękuję bardzo:) miło mi!
UsuńApetycznie :)
OdpowiedzUsuńi pyszne!
Usuń