wtorek, 16 lipca 2013

Spaghetti Carbonara



Spaghetti Carbonara, to jeden z największych makaronowych, klasyków świata:) 
To również dla mnie, maniaczki makaronowych potraw, zaraz po spaghetti bolognese, ukochana, makaronowa propozycja obiadowa.
Za Carbonarę dałabym się posiekać!:)

To bardzo prosty, niewyszukany, szybki, niesłychanie aromatyczny makaron.
Obowiązkowe składniki: makaron, śmietanka 30% lub kremówka, żółtka, kilka plastrów chrupiącego, wędzonego boczku i garść parmezanu.

Tyle wystarczy by smak potrawy powalił na kolana.

Poezja!

Nie przyrządza się go za często, bo to nieprzyzwoicie kaloryczne i syte danie.
Jednak z drugiej strony, makaron Carbonara uzależnia, jest po prostu wspaniały!
Kto raz spróbował z pewnością do niego powraca;) 

Danie średnio fotogeniczne, rzekłabym nawet - brzydkie, ale smakiem wynagradza wszystko;)

Składniki:


  • 400-500g makaronu spaghetti
  • 4 żółtka
  • 200-250ml śmietanki 30% (może być kremówka)
  • 200g boczku (może być szynka szwarcwaldzka)
  • 50-70g parmezanu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
Boczek pokroić w kostkę lub w paski.
Cebulę posiekać.
Podsmażyć wraz z boczkiem na suchej patelni.
Żółtka, śmietankę i ser wymieszać trzepaczką do połączenia się składników.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Podsmażony boczek dodać do makaronu, wymieszać, podsmażyć chwilę.
Wszystko zalać masą jajeczną.
Wymieszać dokładnie, do połączenia się składników, cały czas trzymając potrawę na gazie.
Sos ma lekko zgęstnieć.
Makaronu nie podgrzewać zbyt długo, by z jajek nie zrobiła się jajecznica.


24 komentarze:

  1. Lubię carbonare, ale w moim otoczeniu chyba tylko ja, stąd nie jest to u nas za częste danie. A szkoda, bo pyszne. ;)

    Pozdrawiam serdecznie, A. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wiem, co zrobię dziś na obiad. Ja także uwielbiam carbonarę! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to masz rzeczywiście pycha pomysł na obiad:D

      Usuń
  3. uwielbiam ten sposób na spaghetii! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda absolutnie doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto, szybko i pysznie! Lubimy!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam - mam wielka ochote wyprobowac Twoja wersje :)pa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, wypróbowany sposób, a spaghetti paluszki lizać;)

      Usuń
  7. Moje ulubione, muszę zrobić takie domowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, ale jakie kaloryczne :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, wiem przeżywam ten sam ból kiedy na talerzu mam carbonarę, ale jak tu się mu oprzeć?;)

      Usuń
  9. pyszności:) również i u mnie gości od czasu do czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pysznie wygląda! Ślinka mi cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, zostałaś przeze mnie nominowana do Liebster Blog Award :)
    polishfoodie.blogspot.co.uk/2013/07/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń