poniedziałek, 15 lipca 2013

Kluski na parze z jagodowym sosem



 Ależ ja kocham lato, za te jego sezonowe smakołyki:)

Wakacje nie istnieje dla mnie bez soczystych truskawek, słodziutkich malin i cudownie aromatycznych, leśnych jagód!

W dalszym ciągu korzystam z letniego dobrodziejstwa i tym razem serwuję, domowe, drożdżowe, puchate,  kluski na parze z iście wakacyjnym, jagodowym sosem.

Normalnie niebo w gębie i paluszki lizać!;)

Nawet niejadki się zajadają, aż im się uszy trzęsą. 
Młodszy synio, anty owocowe dziecko, prosi o kolejną dokładkę i wciąga jagódki nosem;) 
Dobre, że chociaż w tej postaci ich popróbował;)

Składniki:

kluski
  • 500g mąki
  • 250g ml mleka
  • 40g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
sos jagodowy
  • 250-300g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 0.5 opakowania cukru waniliowego
  • 150ml śmietanki 30%
  • 0.5 szklanki soku pomarańczowego 100%
  • 0.3 kostki masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Letnie mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Do zaczynu dodać mąkę, rozbełtane jajka cukier, rozpuszczone masło i sól.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Z wyrośniętego ciasta formować kulki podobnej wielkości.
Gotowe kluski parować ok. 10-15 minut.
Zrobić sos.
Dokładnie przebrane i umyte jagody, wraz z cukrem i sokiem pomarańczowym zagotować.
Dodać śmietanę, masło i cukier waniliowy.
Gotować na małym gazie ok. 5 minut.
Pod koniec gotowania zagęścić sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Kluski podawać na ciepło z sosem jagodowym.




Kwaśnie, no właśnie

14 komentarzy:

  1. O tak, takie pampuchy uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz.. dawno nie jadłam takich klusek, chyba sobie zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. to tak jak ja, ale widzę jak świetnie wyglądają, to pewnie zrobię, :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja oblednie! i ten przepyszny sos...

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh tak, smak lata i smak dzieciństwa :) Uwielbiam wszelkie letnie owoce, również nie wyobrażam sobie lata bez zajadania się nimi :) A bucht nie robiłam od zeszłego sezonu, czas na tegoroczną premierę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Zapraszamy również do nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bułki na parzę lubię do tego stopnia, że nawet dodatków mi nie trzeba, a u Ciebie dodatkowo taki obłędny sos!!! zjadłabym nieprzyzwoitą ilość :)

    OdpowiedzUsuń
  8. aaaaa kocham!:) jagody moja miłość od dziecka, a pampuchów nie jadłam wieki (chyba ostatni raz babcia mi robiła jak byłam dzieckiem)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę się przyznać ,że nigdy jeszcze takich nie jadłam.
    Mogę powiedzieć też ,że jadłam dużo rodzajów klusek, kopytka, makarony,knedle, kluski śląskie,no ale takiego cuda nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam Twoje jedzonko!!!!! gotuj dla mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Po weekendzie jestem maksymalnie przejedzona, ale Twoje kluski pochłonęłabym bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o mniaaaaaaaam:)
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam kiedyś coś podobnego, ale bez sosu. Niezły pomysł w sumie:) Aż mi ślinka poleciała;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...