Delikatne, biszkoptowe ciasto, z lekką, puszystą, truskawkową pianką, pełne soczystych, dojrzałych truskawek.
Istna rozkosz dla podniebienia:)
Idealne na letni podwieczorek.
Składniki:
biszkopt
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g serka waniliowego
- 200ml śmietanki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki cukru pudru
- 0.4 szklanki wrzątku
- 300-400g truskawek
Dodać mąki, sól i proszek.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170C ok. 15 minut.
Od razu po upieczeniu przełożyć biszkopt na czystą ściereczkę.
Zdjąć papier i zwinąć roladę wraz ze ściereczką.
Tak zwiniętą roladę wystudzić.
Zrobić krem.
Galaretkę rozpuścić w 0.4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem.
Do ubitej śmietany dodać serek i przestudzoną gaklaretkę.
Delikatnie wymieszać.
Przestudzoną roladę, rozłożyć, posmarować przygotowanym kremem.
Truskawki pokroić w ćwiartki, posypać nimi warstwę kremu.
Roladę delikatnie zwinąć.
Owinąć gotową roladę folią spożywczą.
Schować ją kilka godzin do lodówki by masa stężała.
Gotową roladę można udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
Pysznie wyglada ta rolada i z przyjeknością porwałabym mały kawałeczek!
OdpowiedzUsuńczęstuj się Kochana:)
UsuńBajeczna! Rolada pychota!
OdpowiedzUsuńnawet nie wiesz jak lubię dobre rolady! te mało sztuczne i nieprzesadnie słodkie
OdpowiedzUsuńno to moja taka właśnie jest, delikatna, bardzo lekka i nie za słodka:)
UsuńOjej, ale pyszności u Ciebie! Dawno nie robiłam!
OdpowiedzUsuńza to twoja rolada bezowa....:O:O:O:O marzę o niej odkąd ją tylko zobaczyłam:D:D:D:D:D
UsuńMmmmm, raj na ziemi ;)
OdpowiedzUsuńhehehe nie mogłaś lepiej tego ująć;)
Usuńpiękna , jak z cukierni!:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za tak miłe słowa:)
UsuńPięknie wygląda,super zdjecia,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmiło mi:) również pozdrawiam!
UsuńWow! Pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFaktycznie rozkosz dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńidealna na teraźniejsze, upalne, letnie dni:)
UsuńWygląda cudnie. Mogę paseczek?:-)
OdpowiedzUsuńwiele bym dała żeby na dzisiaj zdobyć taki paseczek;)przy moich łasuchach?;)
Usuńi taka właśnie jest;)
OdpowiedzUsuńNa pewno rozkosz! Wspaniały deser na lato!
OdpowiedzUsuńrównież uważam, że idealny!
UsuńTaka rolada to prawdziwe niebo w gębie! :-)
OdpowiedzUsuńlepiej;)
Usuńnigdy nie potrafiłam zrobić ładnej rolady, a Twoja wygląda obłędnie! a na dodatek połączenie czekolady z truskawkami jest wyborne :)
OdpowiedzUsuńpowiem ci szczerze, że ja też długo bałam się rolad, naprawdę nie wiem czemu;)
UsuńSłodkie pyszności z moimi ukochanymi truskawkami. Jestem na tak :-)
OdpowiedzUsuńMistrzowska!
OdpowiedzUsuńJesteś zawodowym cukiernikiem?
Podziwiam...
ale mi miło:) szczególnie, że nie jestem zawodowym cukiernikiem;) do cukiernika baaaardzo mi daleko, a ta rolada, tak po prostu.. mi wyszła;)
UsuńBardzo podoba mi się ten wzorek czekoladowy na wierzchu, dodaje charakteru no i jest pysznym dodatkiem.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa:)
UsuńMusi smakować pyysznie :)
OdpowiedzUsuńoj tak:D
Usuńwygląda jak kupna!:) musiała być przepyszna:D
OdpowiedzUsuńhehehe wygląda jak kupna, ale smakuje o niebo lepiej;)
Usuńpiękna! wygląda jak z rasowej cukierni, ale z pewnością była smaczniejsza ;)
OdpowiedzUsuńpalce lizać
Bajeczna! Rolada pychota!ju? dawno nie jad?am, wygl?da bardzo apetycznie:)nawet nie wiesz jak lubi? dobre rolady! ght mum?e sztuczne i nieprzesadnie ersus?odkieWorld of Warcraft Gold BilligGold For RS
OdpowiedzUsuńdodac przestudzona galaretke czy gestniejaca galaretke bo z twojego przepisu nie wiadomo o co chodzi
OdpowiedzUsuńNie wiem w czym problem, przecież w przepisie jasno pisze, żeby dodać rozpuszczoną, przestudzoną galaretkę.
UsuńProszę czytać uważniej.
Podaję link do strony, gdzie ktoś kradnie zdjęcia i wkleja jako swoje. Zdjęcie Pani ciasta też tam jest.
OdpowiedzUsuńhttp://dobre-proste.ucoz.pl/index/ciasta/0-4
Mega smakołyk!
OdpowiedzUsuń