czwartek, 20 czerwca 2013

Rolada biszkoptowa z truskawkami



Delikatne, biszkoptowe ciasto, z lekką, puszystą, truskawkową pianką, pełne soczystych, dojrzałych truskawek.

Istna rozkosz dla podniebienia:)

Idealne na letni podwieczorek.

Składniki:

biszkopt

  •  3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
  • 150g serka waniliowego
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0.4 szklanki wrzątku
  • 300-400g truskawek
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąki, sól i proszek.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 170C ok. 15 minut.
Od razu po upieczeniu przełożyć biszkopt na czystą ściereczkę.
Zdjąć papier i zwinąć roladę wraz ze ściereczką.
Tak zwiniętą roladę wystudzić.
Zrobić krem.
Galaretkę rozpuścić w 0.4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem.
Do ubitej śmietany dodać serek i przestudzoną gaklaretkę.
Delikatnie wymieszać.
Przestudzoną roladę, rozłożyć, posmarować przygotowanym kremem.
Truskawki pokroić w ćwiartki, posypać nimi warstwę kremu.
Roladę delikatnie zwinąć.
Owinąć gotową roladę folią spożywczą.
Schować ją kilka godzin do lodówki by masa stężała.
Gotową roladę można udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.









Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013

41 komentarzy:

  1. Pysznie wyglada ta rolada i z przyjeknością porwałabym mały kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet nie wiesz jak lubię dobre rolady! te mało sztuczne i nieprzesadnie słodkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to moja taka właśnie jest, delikatna, bardzo lekka i nie za słodka:)

      Usuń
  3. Ojej, ale pyszności u Ciebie! Dawno nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za to twoja rolada bezowa....:O:O:O:O marzę o niej odkąd ją tylko zobaczyłam:D:D:D:D:D

      Usuń
  4. Pięknie wygląda,super zdjecia,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie rozkosz dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie. Mogę paseczek?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiele bym dała żeby na dzisiaj zdobyć taki paseczek;)przy moich łasuchach?;)

      Usuń
  7. Na pewno rozkosz! Wspaniały deser na lato!

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka rolada to prawdziwe niebo w gębie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie potrafiłam zrobić ładnej rolady, a Twoja wygląda obłędnie! a na dodatek połączenie czekolady z truskawkami jest wyborne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem ci szczerze, że ja też długo bałam się rolad, naprawdę nie wiem czemu;)

      Usuń
  10. Słodkie pyszności z moimi ukochanymi truskawkami. Jestem na tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mistrzowska!
    Jesteś zawodowym cukiernikiem?
    Podziwiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale mi miło:) szczególnie, że nie jestem zawodowym cukiernikiem;) do cukiernika baaaardzo mi daleko, a ta rolada, tak po prostu.. mi wyszła;)

      Usuń
  12. Bardzo podoba mi się ten wzorek czekoladowy na wierzchu, dodaje charakteru no i jest pysznym dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda jak kupna!:) musiała być przepyszna:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe wygląda jak kupna, ale smakuje o niebo lepiej;)

      Usuń
  14. piękna! wygląda jak z rasowej cukierni, ale z pewnością była smaczniejsza ;)
    palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  15. Bajeczna! Rolada pychota!ju? dawno nie jad?am, wygl?da bardzo apetycznie:)nawet nie wiesz jak lubi? dobre rolady! ght mum?e sztuczne i nieprzesadnie ersus?odkieWorld of Warcraft Gold BilligGold For RS

    OdpowiedzUsuń
  16. dodac przestudzona galaretke czy gestniejaca galaretke bo z twojego przepisu nie wiadomo o co chodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem w czym problem, przecież w przepisie jasno pisze, żeby dodać rozpuszczoną, przestudzoną galaretkę.
      Proszę czytać uważniej.

      Usuń
  17. Podaję link do strony, gdzie ktoś kradnie zdjęcia i wkleja jako swoje. Zdjęcie Pani ciasta też tam jest.
    http://dobre-proste.ucoz.pl/index/ciasta/0-4

    OdpowiedzUsuń