Dopóki jeszcze, mam możliwość dostać świeży rabarbar, bardzo chętnie po niego sięgam i wykorzystuję w swoich wypiekach.
Dzisiaj propozycja na słodką, lekką, iście letnią tartę.
Delikatne, puszyste, słodkie, serowe nadzienie, doskonale komponuje się z kwaskowym rabarbarem.
Smakowite połączenie.
Z pewnością, była to jedna z najlepszych, słodkich tart, które mieliśmy przyjemność kosztować.
Szczerze polecam!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 300- 500g rabarbaru
- 200g serka naturalnego (typu homo)
- 1 jajko2 jajka
- 0.3 szklanki cukru pudru
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml śmietanki 30%
- opakowanie cukru waniliowego
Ciastem francuskim wylepić dno formy do tarty, po nakłuwać widelcem.
Podbiec w 180-200C ok. 10 minut.
Lekko przestudzić.
Na podpieczony spód tarty wylać masę serową.
Rabarbar obrać pokroić w paski.
Rabarbarem udekorować wierzch tarty.
Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Piec w 180-200C, do momentu ścięcia masy.
Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.
Ale pyszotka ;) Znowu kusisz i jak tu schudnąc ;D
OdpowiedzUsuńnie da się;)
Usuńbosko wygląda!:) i jaka szybka bo na francuskim cieście, a ja sobie powiedziałam że będę się odchudzać bo ostatnio mi przybyło ciut :( oj nie da się:P przepis zapisuje - może wykorzystam jeszcze w sezonie:D
OdpowiedzUsuńpolecam, pycha!:D
Usuńjaka śliczna! jak słoneczko:) na pewno pycha!
OdpowiedzUsuńzgadza się;)
UsuńNie przepadam za spodem do tarty z ciasta francuskiego, ale narobiłaś mi ochoty na sernik z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńz pewnością będzie pyszny, bo serniko-tarta wyszła boska:)
UsuńPysznie! Smakowity sposób na rabarbar!
OdpowiedzUsuńnawet bardzo;)
UsuńDla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńdla mnie również:D
UsuńNie było mnie dzień, a tu takie cuda :-) Śliczna dekoracja:-)
OdpowiedzUsuńw takim razie musisz wpadać codziennie;)
Usuńszybka i pyszna;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakiej tarty nie robiłam! Może uda mi się jeszcze kupić rabarbar i taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńojaa... jaka szkoda, że już rabarbaru u siebie nie widzę, bo chętnie bym zrobiła taką tartę ;)
OdpowiedzUsuńkupiłam rabarbar, więc będzie tarta ;)
UsuńBardzo fajnie wygląda rabarbar pokrojony w tę stronę!
OdpowiedzUsuń?at the ju? rabarbaru oughout siebie nie widz?, bo ch?tnie bym zrobi?a tak? tart? ;)szybka my partner and i pyszna;)Gold For RSWorld of Warcraft Gold Kaufen
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki :) mniam
OdpowiedzUsuńzrobiłam :) wyszła znakomicie!
OdpowiedzUsuńpozwoliłam sobie zaprezentować ją u siebie na blogu... oczywiście podlinkowałam do Ciebie:)
http://smakiempisany.blogspot.com/2014/05/serowa-tarta-z-rabarbarem.html
Dziękuje za smaczny przepis :)