sobota, 22 czerwca 2013

Tarta serowa z rabarbarem



Dopóki jeszcze, mam możliwość dostać świeży rabarbar, bardzo chętnie po niego sięgam i wykorzystuję w swoich wypiekach.
Dzisiaj propozycja na słodką, lekką,  iście letnią tartę.

Delikatne, puszyste, słodkie, serowe nadzienie, doskonale komponuje się z kwaskowym rabarbarem.
Smakowite połączenie.

Z pewnością, była to jedna z najlepszych, słodkich tart, które mieliśmy przyjemność kosztować. 

Szczerze polecam!

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300- 500g rabarbaru
  • 200g serka naturalnego (typu homo)
  • 1 jajko2 jajka
  • 0.3 szklanki cukru pudru
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • opakowanie cukru waniliowego
 Jajko utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać serek, mąkę i śmietankę. Zmiksować do połączenia się składników.
Ciastem francuskim wylepić dno formy do tarty, po nakłuwać widelcem.
Podbiec w 180-200C ok. 10 minut.
Lekko przestudzić.
Na podpieczony spód tarty wylać masę serową.
Rabarbar obrać pokroić w paski.
Rabarbarem udekorować wierzch tarty.
Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Piec w 180-200C, do momentu ścięcia masy.
Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.



 



 




23 komentarze:

  1. Ale pyszotka ;) Znowu kusisz i jak tu schudnąc ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. bosko wygląda!:) i jaka szybka bo na francuskim cieście, a ja sobie powiedziałam że będę się odchudzać bo ostatnio mi przybyło ciut :( oj nie da się:P przepis zapisuje - może wykorzystam jeszcze w sezonie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka śliczna! jak słoneczko:) na pewno pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za spodem do tarty z ciasta francuskiego, ale narobiłaś mi ochoty na sernik z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością będzie pyszny, bo serniko-tarta wyszła boska:)

      Usuń
  5. Pysznie! Smakowity sposób na rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie było mnie dzień, a tu takie cuda :-) Śliczna dekoracja:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej tarty nie robiłam! Może uda mi się jeszcze kupić rabarbar i taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ojaa... jaka szkoda, że już rabarbaru u siebie nie widzę, bo chętnie bym zrobiła taką tartę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajnie wygląda rabarbar pokrojony w tę stronę!

    OdpowiedzUsuń
  10. ?at the ju? rabarbaru oughout siebie nie widz?, bo ch?tnie bym zrobi?a tak? tart? ;)szybka my partner and i pyszna;)Gold For RSWorld of Warcraft Gold Kaufen

    OdpowiedzUsuń
  11. zdecydowanie moje smaki :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam :) wyszła znakomicie!
    pozwoliłam sobie zaprezentować ją u siebie na blogu... oczywiście podlinkowałam do Ciebie:)
    http://smakiempisany.blogspot.com/2014/05/serowa-tarta-z-rabarbarem.html

    Dziękuje za smaczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń