Żeby nie było za lekko i wiosennie, serwuję dzisiaj krokiety z kapustą i grzybami.
Ten, kto twierdzi, że to typowo wigilijne, zimowe danie nie zna się;)
Ja mogę takie krokiety wsuwać przez cały rok:)
Smakują obłędnie!
Składniki:
ciasto na naleśniki
- 2 szklanki mąki
- 2-3 jajka
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 700-1000g kapusty kwaszonej
- 100g suszonych borowików
- 250g pieczarek
- 100g masła
- 2 cebule
- sól, pieprz, cukier do smaku
- ewentualnie rosół do podlewania
- 1-2 jajka + bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Składniki na ciasto zmiksować.
Na patelni usmażyć cienkie naleśniki.
Wystudzić.
Zrobić farsz.
Cebule posiekać.
Wrzucić ją na połowę rozpuszczonego masła.
Kapustę drobno pokroić, dodać do cebuli.
Chwilę podsmażać na małym ogniu.
Suszone grzyby odcedzić (wody spod grzybów nie wylewać) i posiekać.
Pieczarki obrać i posiekać.
Grzyby dodać do kapusty.
Całość dusić do miękkości pilnując by kapusta się nie przypaliła.
Podlewać ją wodą spod grzybów i ewentualnie rosołem.
Pod koniec duszenia dodać resztę masła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeżeli uznamy, że kapusta jest za kwaśna).
Wystudzonym farszem posmarować naleśniki, zwinąć krokiety.
Krokiety zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej.
Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, na rumiano.
musza byc dobre
OdpowiedzUsuńoj tak:D
Usuńmmmmm uwielbiam krokiety:)
OdpowiedzUsuńmy również:)
Usuńmasz rację, krokiety są pyszne cały rok:) kto by tam wytrzymał do Wigilii;))
OdpowiedzUsuńw Wigilię to i tak najmniej smakują, bo za dużo dobroci na stole;)
UsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńja również robię je cały rok i różnie zwijam, raz tak jak ty, a raz na koperty:) najczęściej robię z pieczarkami i serem:)
OdpowiedzUsuńz pieczarkami i serem też robię i uwielbiam:) pychaaaaaa
UsuńZdecydowanie masz rację - takie krokiety można jeść przez cały rok! Jak dla mnie nawet codziennie, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńgdyby nie były takie pracochłonne byłyby codziennie:D
UsuńTeż jem je przy każdej nadarzającej się okazji i nigdy nie mam dość:-)
OdpowiedzUsuńbo jak mieć dość takich pasztecików;)
UsuńZ pewnością są przepyszne, ale ja mam uraz do krokietów :)
OdpowiedzUsuńkażdy z nas ma takie potrawy;) normalne;)
UsuńBardzo lubię! Pycha!
OdpowiedzUsuńJa mogłabym jeść cały rok- są pyszne!
OdpowiedzUsuńJa się również podpisuję - te krokiety też mogę jeść cały rok:D I piernik z bakaliami także haha:D
OdpowiedzUsuńMoje ukochane. tradycyjne smaki! Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńpiękne fotografie:) danie zachwycające:)
OdpowiedzUsuńTakie krokiety to wspomnienie mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńO tak, ja też mogę takie krokiety wsuwać cały rok :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione! poproszę w zestawie z barszczykiem ;)
OdpowiedzUsuńMoje NAJULUBIENSZE :) jejku ale bym takiego zjadlam niestety krokiety mi sie kojarzy z masa roboty :(
OdpowiedzUsuńNa taki klasyk zawsze znajdzie się czas;]
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam krokietów!
OdpowiedzUsuń