Jako, że jesteśmy wielkimi fanami wszelkich serników, dzisiaj na blogu kolejny sernik do kolekcji;)
Tym razem naszła mnie ogromna ochota, nie na taki z kruszonką, z brzoskwiniami, z kajmakiem, czy z budyniem. " Zachorowałam"na taki typowo wiejski, ciężki sernik.
I ten był strzałem w dziesiątkę!
Wyszedł dokładnie taki jaki chciałam żeby wyszedł: ciężki, wilgotny, pyszny - sernik z dzieciństwa:)
Składniki:
spód ciasta
- 1 jajko
- 100g masła (rozpuszczonego)
- 1.5 szklanki mąki
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5kg sera białego tłustego/półtłustego (nie wiaderkowe!)
- 10 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- 0.5l śmietany kremówki
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyłożyć nim dno blachy (pokrytej papierem do pieczenia).
Ser zmielić (ja nie mielę, ubijam tłuczkiem do ziemniaków)
Cukier utrzeć z żółtkami.
Dodać ser dalej ucierając.
Białka z dwoma łyżeczkami cukru ubić na sztywną pianę.
Osobno ubić śmietanę.
Wszystko delikatnie, razem połączyć.
Piec w 180C ok. 1-1.5 godziny.
bardzo lubię serniki! chętnie wprosiłabym się na kawałek do Ciebie:)
OdpowiedzUsuńzapraszam:D
UsuńWitam Ciebie serdecznie,
OdpowiedzUsuńmasz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła swój blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Rejestracja jest darmowa i bardzo prosta, wystarczy tylko padać adres bloga oraz adres e-mail.
PS. Uwielbiam serniki, a Twój wygląda baaardzo apetycznie! :)
W razie jakichkolwiek pytań, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl
Z pozdrowieniami,
Magdalena
dziękuję ślicznie za zaproszenie:)
UsuńSernik to najlepsze ciacho;)!
OdpowiedzUsuńdla mnie również;)
UsuńApetyczny, z fajnymi dodatkami!
OdpowiedzUsuńminimum dodatków, a efekt świetny:)
UsuńTo chyba najlepszy sernik na świecie - niby bez żadnych dodatków, a sam ten ser i jajka w kosmicznych ilościach sprawiają, że smakuje niesamowicie. Robiłam kiedyś taki i wyszedł o niebo lepszy od tych wszystkich kombinowanych na kremowych serkach...Tradycja górą :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:) nie ma jak klasyka:) najlepsza!
UsuńŚwietne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:)
UsuńUwielbiam serniki! Ten z czekoladą na wierzchu wygląda wspaniale:) Częstuję sie:)
OdpowiedzUsuńsmacznego;)
UsuńZnam ten wspaniały smak, tez taki czasem robię :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że nie tylko za mną chodzą takie smaki:)
UsuńIdealny na pocieszenie w taką deszczową pogodę :-)
OdpowiedzUsuńracja:D
UsuńJa też jestem wielką fanką serników, do grona moich ulubieńców dołącza dziś Twój sernik :)
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo:) na zdrowie!
UsuńMmm, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno już sernika nie jadłam...
a u nas sernik mógłby być codziennie;)
UsuńAlez on kuszacy! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki <3
dziękuję:)
UsuńDla mnie klasyczny sernik nie zna sobie równych, ciężki, tłusty ale zarazem delikatnie kremowy. Uwielbiam. najbardziej mi smakował dawno temu u sołtysa na wsi, ser był z mleka od Krasuli zza rogu, każda cząstka tego ciasta wbiła się w moją pamięć i już nigdy stamtąd nie zniknie. Twój sernik musiał smakować podobnie.
OdpowiedzUsuńz pewnością nie dorównał temu z mleka od krasuli, no bo jak? ale też był znakomity:)
UsuńWygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńKocham serniki ,o tak!:)
wiem Majanko, bo ja kocham twoje serniki:)
Usuńwygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńNapisz prosze,jakich rozmiarow tortownicy uzyłaś na tę porcję skladnikow??
OdpowiedzUsuńPrzekonalas mnie tym sernikiem.... Bo nigdy nie pieke sernikow z sera,ktory trzeba mielic...a tu prosze szybko,sprawnie ..tluczkiem do miesa;-)
Przepis mam niemalze identyczny,ze smietana niebo w gebie;-)))))
56 year old Health Coach I Brandtr Bicksteth, hailing from Haliburton enjoys watching movies like Blood River and Water sports. Took a trip to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi and drives a MX-6. przejdz do tej strony
OdpowiedzUsuń