czwartek, 2 maja 2013

Sernik wiejski



Jako, że jesteśmy wielkimi fanami wszelkich serników, dzisiaj na blogu kolejny sernik do kolekcji;)

Tym razem naszła mnie ogromna ochota, nie na taki z kruszonką, z brzoskwiniami, z kajmakiem, czy z budyniem. " Zachorowałam"na taki typowo wiejski, ciężki sernik.

I ten był strzałem w dziesiątkę!

Wyszedł dokładnie taki jaki chciałam żeby wyszedł: ciężki, wilgotny, pyszny - sernik z dzieciństwa:)

Składniki: 

spód ciasta
  • 1 jajko
  • 100g masła (rozpuszczonego)
  • 1.5 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa
  • 1.5kg sera białego tłustego/półtłustego (nie wiaderkowe!)
  • 10 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 0.5l śmietany kremówki
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Składniki na ciasto zagnieść.
Wyłożyć nim dno blachy (pokrytej papierem do pieczenia).
Ser zmielić (ja nie mielę, ubijam tłuczkiem do ziemniaków)
Cukier utrzeć z żółtkami.
Dodać ser dalej ucierając.
Białka  z dwoma łyżeczkami cukru ubić na sztywną pianę.
Osobno ubić śmietanę.
Wszystko delikatnie, razem połączyć.
Piec w 180C ok. 1-1.5 godziny.









31 komentarzy:

  1. bardzo lubię serniki! chętnie wprosiłabym się na kawałek do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Ciebie serdecznie,

    masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła swój blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
    Rejestracja jest darmowa i bardzo prosta, wystarczy tylko padać adres bloga oraz adres e-mail.

    PS. Uwielbiam serniki, a Twój wygląda baaardzo apetycznie! :)
    W razie jakichkolwiek pytań, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl
    Z pozdrowieniami,
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik to najlepsze ciacho;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny, z fajnymi dodatkami!

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba najlepszy sernik na świecie - niby bez żadnych dodatków, a sam ten ser i jajka w kosmicznych ilościach sprawiają, że smakuje niesamowicie. Robiłam kiedyś taki i wyszedł o niebo lepszy od tych wszystkich kombinowanych na kremowych serkach...Tradycja górą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam serniki! Ten z czekoladą na wierzchu wygląda wspaniale:) Częstuję sie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam ten wspaniały smak, tez taki czasem robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że nie tylko za mną chodzą takie smaki:)

      Usuń
  8. Idealny na pocieszenie w taką deszczową pogodę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też jestem wielką fanką serników, do grona moich ulubieńców dołącza dziś Twój sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wygląda cudnie :)
    Jak ja dawno już sernika nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Alez on kuszacy! :D
    Uwielbiam serniki <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mnie klasyczny sernik nie zna sobie równych, ciężki, tłusty ale zarazem delikatnie kremowy. Uwielbiam. najbardziej mi smakował dawno temu u sołtysa na wsi, ser był z mleka od Krasuli zza rogu, każda cząstka tego ciasta wbiła się w moją pamięć i już nigdy stamtąd nie zniknie. Twój sernik musiał smakować podobnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością nie dorównał temu z mleka od krasuli, no bo jak? ale też był znakomity:)

      Usuń
  13. Wygląda wspaniale.
    Kocham serniki ,o tak!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Napisz prosze,jakich rozmiarow tortownicy uzyłaś na tę porcję skladnikow??
    Przekonalas mnie tym sernikiem.... Bo nigdy nie pieke sernikow z sera,ktory trzeba mielic...a tu prosze szybko,sprawnie ..tluczkiem do miesa;-)
    Przepis mam niemalze identyczny,ze smietana niebo w gebie;-)))))

    OdpowiedzUsuń
  15. 56 year old Health Coach I Brandtr Bicksteth, hailing from Haliburton enjoys watching movies like Blood River and Water sports. Took a trip to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi and drives a MX-6. przejdz do tej strony

    OdpowiedzUsuń