Uwielbiamy owoce morza, a za krewetkami wręcz przepadamy.
Przeważnie przygotowuję je z cebulką, czosnkiem i dodatkiem pietruszki, na maśle, jako dodatek do świeżej bagietki. Jest, to naprawdę uczta dla podniebienia:)
Tym razem, dla odmiany, zachciało nam się krewetek w zupełnie innym wydaniu.
W sosie słodko kwaśnym, z ryżem smakują wybornie.
Jest to znakomita propozycja na pyszny, aromatyczny obiad, jak i na lekką kolację.
Składniki:
- 500g krewetek tygrysich
- 1 puszka ananasa
- sok spod ananasa
- 1 cebula
- 3- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka octu winnego
- 0.5 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki
Cebulę obrać, posiekać.
Zeszklić na maśle.
Ananasa pokroić w kostkę.
Podsmażyć wraz z cebulą.
Dodać krewetki.
Podsmażyć kilka minut.
Sok spod ananasa wymieszać z keczupem, mąką, octem i wodą.
Dodać do krewetek.
Dusić na małym ogniu kilka minut (nie za długo by krewetki nie były gumiaste).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać np. z ryżem.
Uwielbiam! Wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję:D
UsuńAle fajny kolor mają:-) Z ananasem nigdy nie jadłam krewetek.
OdpowiedzUsuńsmakują suuuuperrrrrrrr:D
Usuńładnie się prezentują, moja rodzinka takie bardzo lubi:)
OdpowiedzUsuńWiecie co dobre;)
UsuńA można czymś innym krewetki zastąpić?
OdpowiedzUsuńw ten sposób robię też kurczaka:)
UsuńCiekawa propozycja! Muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuńmniam, pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCoś mi się wydaje, że te krewetki na pewno by mi smakowały :-)
OdpowiedzUsuńz całą pewnością tak:)
Usuńprzepadam za krewetkami, odpowiednio przyrządzone mogłabym nawet jeść bez niczego :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja;)
UsuńZawsze budziły we mnie wielkie zainteresowanie ;)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się:)
UsuńUwielbiam sos słodko-kwaśny jednak z krewetkami jeszcze nie jadłam. Myślę ,że czas to zmienić.
OdpowiedzUsuń