piątek, 22 marca 2013

Chwała Południa



Któregoś dnia, Em oglądnął jakiś program kulinarny, po czym wpadł w totalny zachwyt nad potrawą o tej nazwie. 
Nazwa Chwała Południa, zupełnie nic do mnie nie mówiła.
Co to mogły być?
Poprosiłam Emka żeby opisał potrawę, składniki, jak została przyrządzona. 
Miałam nadzieję, że mnie oświeci;) 
Lecz Em oprócz dodatku mięsa mielonego nie potrafił wymienić nic. 
Dodał tylko, że to coś nowego, pysznego i koniecznie muszę zrobić, bo czegoś takiego jeszcze nie jadł.
Zaintrygowała mnie i ta nazwa i jego entuzjazm, poświeciłam chwilkę i pobuszowałam po necie.
Szybciutko okazało się, że pod tą nic nie mówiącą mi nazwą, kryje się, wszystkim znana, pieczeń rzymska w nowej odsłonie:)
Wystarczył dodatek keczupu, musztardy i świeżej bazylii, żeby ta klasyczna potrawa nabrała zupełnie innego smaku.
Muszę przyznać, że jest naprawdę pyszna! Smakuje świetnie.
Wydaje mi się nawet, że lepiej od tradycyjnej pieczeni:)
Od tego momentu robiłam ją już kilkukrotnie, co spotkało się z wielkim entuzjazmem rodzinki.

Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 łyżek keczupu 
  • 2 łyżki musztardy
  • garść posiekanej, świeżej bazylii 
  •  sól, pieprz do smaku 
  • olej do smażenia
* keczup do posmarowania pieczeni ( ok. 2-3 łyżki)

Cebulę, obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Bułkę namoczyć, odcisnąć, posiekać.
Mięso wymieszać dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem, bazylią oraz z solą i pieprzem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mięso przełożyć do foremki.
Wierzch pieczeni posmarować keczupem.
Piec w piekarniku w 180-200C ok. 1 godziny, do przyrumienienia się mięsa.
Podawać na ciepło lub na zimno do kanapek.









22 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie:) mąż wie co dobre;)
    ( a marchewkę z groszkiem uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna pieczeń pod tajemniczą nazwą. Wygląda świetnie i smakuje pewnie równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda na delikatniejszą od tradycyjnej, bardzo fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mam jakoś mało pomysłów na mięso mielone, ale ten przepis jest super:) na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda już sięgam po zeszyt i zapisuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spedziwałam się czegoś bardziej sezamowo-chałwowego, więc to zaskakujące danie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mąż musi cie uwielbiać za to, że coś gdzieś zobaczy a ty umiesz odtworzyć wszystko :) wyszło ci wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności! u nas pieczeń głównie z sosem słodko-kwiaśnym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooooo a to dla mnie nowość, nigdy nie próbowałam:)

      Usuń
  9. Pieczone mięsa to coś co lubie bardziej od smażonych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajna ta pieczeń:) świetna i do obiadu i na kanapki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie:) nadaje się na ciepło jak i an zimno do kanapki:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...