Wielkanoc za pasem, a że świąt nie wyobrażam sobie bez dobrego ciasta na stole, to babka kajmakowa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, będzie strzałem w dziesiątkę.
Już wcześniej psiałam, że nie lubię suchych, babek piaskowych, dlatego wybieram tylko te, które są przyjemnie wilgotne dla podniebienia;)
Babka kajmakowa należy do takich ciast.
W smaku jest naprawdę fenomenalna!
Niezwykle puszysta, delikatna, mięciutka i wilgotna.
Dzięki dodatkowi kajmaku, mocno karmelowa, ale przy tym nie jest za słodka:)
Nic dodać, nic ująć - babka idealna!
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki mleka
- 125g masła
- 400g masy kajmakowej (puszka)
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
Dodać 3/4 puszki kajmaku i zmiksować.
Miksując, kolejno dodawać: mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone (i wystudzone) masło.
Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto do formy.
Babkę piec w 175-180C ok. 50 minut.
Pozostałą część kajmaku rozpuścić z 2-3 łyżkami mleka i polać nim wystudzoną babkę.
Orzechy ziemne posiekać i posypać nimi ciasto.
Wygląda bardzo znajomo. :-)
OdpowiedzUsuńbabka smakuje tak fenomenalnie, że pewnie wiele osób zna ten przepis:D
UsuńJa babkę kajmakową robiłam na oko wg własnego widzimisię, ale skoro mamy takie same proporcje składników, najwyraźniej podczas jej tworzenia nie wykazałam się szczególną oryginalnością. ;-) Zapomniałaś wspomnieć, w którym miejscu dodać mleko.
Usuńdzięki za czujność;) poprawiłam
UsuńO mniaaam, takie przepisy mnie zachwycają. :))
OdpowiedzUsuńbo ma co zachwycić:D
UsuńZnakomita babka! Pięknie podana!
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie i również pozdrawiam:)
UsuńMmm... wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńdzięki;)
Usuńpiękne ciasto! cudownie wyszło i jest świetną ozdobą stołu:)
OdpowiedzUsuńobawiam się, że na ozdobę się nie nadaje, bo migiem znika;)na wielkanocnym stole nie zostałby nawet okruszek:D
UsuńO jak z kajmamkiem to biorę w ciemno:-) Jestem chyba od niego już uzależniona;-)
OdpowiedzUsuńnaprawdę jest bosko kajmakowa:D
UsuńJak pysznie wygląda, no i wprowadza w świąteczny nastrój:)
OdpowiedzUsuńtrzeba się już psychicznie przygotować;)
UsuńŚwietny pomysł z tą polewą i orzeszkami:)
OdpowiedzUsuńdzięki:D
UsuńPiękna! Zrob mi taką na święta :]
OdpowiedzUsuńz twoimi zdolnościami, zrobisz jeszcze piękniejszą:D
UsuńMój chłopak nie znosi połączenia kajmaku z orzeszkami ziemnymi, a szkoda, bo ja je uwielbiam i chętnie upiekłabym taką babkę :)
OdpowiedzUsuńzawsze można z orzeszków zrezygnować:)
UsuńMam ogromną słabość do kajmaku:)
OdpowiedzUsuńja mogłabym go wyjadać łyżką z puszki;)
UsuńMniam ta polewa...
OdpowiedzUsuńtaaaaa.. wyborna;)
UsuńEfektywna ;]
OdpowiedzUsuńefektowna:D
UsuńPiękna babka! :)
OdpowiedzUsuńKajmakowa i z orzeszkami brzmi rewelacyjnie. Też lubię wilgotne ciasta :)
Dziękuję Majanko za miłe słowa:)
UsuńMusi być pyszna z tą słodką masą i chrupiącymi orzeszkami ! Koniecznie wypróbuje :)
UsuńWygląda przepysznie. Ja też lubię wilgotne babki ! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta babka, ja juz z kajmakiem zjadłam i chyba to strzał w dziesiątkę:)
OdpowiedzUsuńten kajmak mnie przekonuje:D pycha!
OdpowiedzUsuńjak kajmakowa to wiadomo, że pyszna :)
OdpowiedzUsuńwszystkie ciasta z kajmakiem pochłaniam w pierwszej kolejności:) mmm, uwielbiam
OdpowiedzUsuń