Jedno z moich ulubionych ciast, które często piekę i na które zawsze mam ochotę.
Uwielbiam połączenie kruchego ciasta, budyniu i jabłek.
Fenomenalne trio:)
Składniki:
- 500g mąki tortowej
- 200g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4-5 jabłek
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
Ciasto schłodzić w lodówce lub w zamrażalniku.
Podzielić na dwie części.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną częścią ciasta wykleić dno blaszki.
Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry.
Ułożyć je na warstwie ciasta.
Zrobić masę budyniową.
Część mleka zagotować, dodać cukier.
W reszcie mleka rozmieszać budynie.
Mieszankę wlać do gotującego się mleka.
Gotować chwilę na małym ogniu.
Gorący budyń wylać na warstwę jabłek.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Ciasto piec w 180C ok. 45 minut.
Pychotka. Często robie to ciasto. Proste i smakuje wszystkim
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
dokładnie:)
UsuńSzarlotka z budyniem jest pyszna. Mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
masz rację Majanko:D
Usuńrównież pozdrawiam!
Wygląda pysznie, nigdy nie jadłam szarlotki z budyniem:)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest boska!
UsuńFantastyczne połączenie! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpyszności! wygląda pięknie, też robię czasami z budyniem i wiem , że jest rewelacyjna:)
OdpowiedzUsuńMiłych Walentynek!!!
Dziękuję Karmel:) tobie również życzę wspaniałych Walentynek!
UsuńNie mogę przestać głośno łykać śliny...;-)
OdpowiedzUsuńhahahahaha;)
UsuńWygląda obłędnie!!!!!!! Szkoda, że nie mam jabłek ;(
OdpowiedzUsuńI moje ulubione też :)))
OdpowiedzUsuń(nogawkuchni.blogspot.com) robiłam raz to ciasto i bardzo mi smakowało, zamierzam je jutro popełnić, mam nadzieję,że chociaż w minimalnym stopniu wyjdzie mi tak apetyczne jak Twoje, pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńrzeczywiście świetne połączenie!
OdpowiedzUsuńPołaczenie jabłek i budyniu jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka chodzi za mną od 2 tygodni :) Uwielbiam połączenie jabłek i budyniu - twoja prezentuje się wybornie. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam :) Wyszła Ci bosko :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna! Wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Takiej z budyniem, jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńTeż ją lubię, piekłam nieraz wiem jak smakuje:)
O jakie to ciasto musi być pyszne!! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńTeż taką lubię.Dodaję do jabłek, jeszcze startą skórkę z pomarańcza.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Jak dla mnie: super-specjalnie i walentynkowo! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
large or anything more, I presume holding nhl jerseys china an important football-themed special event or furnish a football-themed room will be your best pick. Because it will be simple you need to do these assuming you have these invaluable practical suggestions as well as also like the whole procedure of the cheap jerseys from china ornamentation. So proceed to accommodate your football-themed special event..
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar formy? Proszę o odpowiedź na ewa@przysmakiewy.pl
OdpowiedzUsuńNie no dzieki, ze napisaliscie ze dwa jajka a nie zoltka. Kurwa mac.
OdpowiedzUsuń