czwartek, 14 lutego 2013

Szarlotka z budyniem



Jedno z moich ulubionych ciast, które często piekę i na które zawsze mam ochotę. 
Uwielbiam połączenie kruchego ciasta, budyniu i jabłek.
Fenomenalne trio:)

Składniki:
  • 500g mąki tortowej
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4-5 jabłek
masa budyniowa
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
Składniki na ciasto zagnieść.
Ciasto schłodzić w lodówce lub w zamrażalniku.
Podzielić na dwie części.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną częścią ciasta wykleić dno blaszki.
Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry.
Ułożyć je na warstwie ciasta.
Zrobić masę budyniową.
Część mleka zagotować, dodać cukier.
W reszcie mleka rozmieszać budynie.
Mieszankę wlać do gotującego się mleka.
Gotować chwilę na małym ogniu.
Gorący budyń wylać na warstwę jabłek.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Ciasto piec w 180C ok. 45 minut.








Walentynki 2013 - czym to się je? Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)

27 komentarzy:

  1. Pychotka. Często robie to ciasto. Proste i smakuje wszystkim

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka z budyniem jest pyszna. Mniam:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, nigdy nie jadłam szarlotki z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne połączenie! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności! wygląda pięknie, też robię czasami z budyniem i wiem , że jest rewelacyjna:)
    Miłych Walentynek!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Karmel:) tobie również życzę wspaniałych Walentynek!

      Usuń
  6. Nie mogę przestać głośno łykać śliny...;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie!!!!!!! Szkoda, że nie mam jabłek ;(

    OdpowiedzUsuń
  8. (nogawkuchni.blogspot.com) robiłam raz to ciasto i bardzo mi smakowało, zamierzam je jutro popełnić, mam nadzieję,że chociaż w minimalnym stopniu wyjdzie mi tak apetyczne jak Twoje, pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. rzeczywiście świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Połaczenie jabłek i budyniu jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka szarlotka chodzi za mną od 2 tygodni :) Uwielbiam połączenie jabłek i budyniu - twoja prezentuje się wybornie. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też uwielbiam :) Wyszła Ci bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjna! Wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł. Takiej z budyniem, jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudnie się prezentuje.
    Też ją lubię, piekłam nieraz wiem jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  16. O jakie to ciasto musi być pyszne!! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też taką lubię.Dodaję do jabłek, jeszcze startą skórkę z pomarańcza.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie ciasta! Jak dla mnie: super-specjalnie i walentynkowo! :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. large or anything more, I presume holding nhl jerseys china an important football-themed special event or furnish a football-themed room will be your best pick. Because it will be simple you need to do these assuming you have these invaluable practical suggestions as well as also like the whole procedure of the cheap jerseys from china ornamentation. So proceed to accommodate your football-themed special event..

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaki rozmiar formy? Proszę o odpowiedź na ewa@przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie no dzieki, ze napisaliscie ze dwa jajka a nie zoltka. Kurwa mac.

    OdpowiedzUsuń