Sezon dyniowy dobiega końca, trzeba korzystać z ostatnich momentów, kiedy dynia dostępna jest w sklepach.
Czując niedosyt postanowiłam jeszcze coś z niej upichcić.
Starszy synek dopadł śliczną, malutką, uśmiechniętą dynię w dziale z jarzynami:) Uparł się, że ją bierzemy, włożył sobie pod pachę i nie było innego wyjścia, jak przytargać ją do domu.
Z zakupu byłam bardzo zadowolona, nie było nad czym myśleć i czego dzielić, porcja w sam raz na jedno posiedzenie:)
Postanowiłam, że wyczaruję z niej jakieś pyszne ciasto. W ten sposób w środku listopada zapachniało już u nas świętami.
Dzięki korzennym przyprawom, ciasto intensywnie pachniało i smakowało jak piernik, a dynia jak to dynia, dodała mu niesamowitej wilgotności. Uwielbiam takie ciasta.
Szczerze polecam, jest naprawdę wyborne: aromatyczne, mięciutkie, baaardzo mokre, a przy tym długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 350 g mąki
- 350 g cukru
- 350 g startej dyni
- 200 ml oleju
- 4 jajka
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej (albo przyprawy do piernika)
- migdały do posypania
- 250g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
Zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę.
Stopniowo dodawać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy korzenne.
Masę połączyć z olejem.
Dodać tartą dynię, wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec w 180C ok 60 minut ( ja piekłam dłużej ok 65minut).
Cukier puder utrzeć z miękkim masłem i sokiem z cytryny, dodać serek.
Zmiksować do połączenia się składników.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Rozsmarować 2/3 ilości masy serowej.
Przykryć drugim blatem ciasta.
Górę posmarować resztą masy.
Posypać płatkami migdałów.
Haha, dynia mnie rozbawiła. :)
OdpowiedzUsuńmojego syna też;) musiałam ją kupić;)
UsuńAleż smakowicie wygląda...:-))Kusi;-)
OdpowiedzUsuńbo naprawdę było pyszne:D
Usuńzrobię je ;)
OdpowiedzUsuńsmacznego życzę:)
Usuńmmm super ciacho :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:)
UsuńMogę kawałek, mogę? Wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńhehehe jasne częstuj się:D
Usuńojej jakie piękne! a ja na głodniaka czytam....ech, jakoś muszę wytrwać;) świetne ciacho!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa:)a ciasto racja, piękne i pyszne;)
UsuńPiekne i smaczne ciasto. A podobną dyńkę mam w domu:)
OdpowiedzUsuńta dynia podbiła nasze serca:D aż szkoda ją było kroić;)
UsuńCiasto wygląda przecudnie a mnie ślinka cieknie tym bardziej, że jestem jeszcze przed śniadaniem
OdpowiedzUsuńno to takie ciasto do porannej kawki byłoby doskonałe:D
UsuńAleż pieknie udekorawałaś :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję ślicznie:)
UsuńMusiało być przepyszne !
OdpowiedzUsuńoj było, było;)
Usuńciasto rewelacja. Bardzo nie lubię jak kończy się sezon na coś- truskawki, maliny, teraz dynia ;(
OdpowiedzUsuńmam to samo co ty;) ja próbuję najeść się tych rzeczy na zapas:)
UsuńSzkoda, że kończy się sezon na dynię... Chętnie spróbowałabym Twojego ciasta :)
OdpowiedzUsuńjeszcze widuję dynię w sklepach, więc nic straconego;)
UsuńCudowne !
OdpowiedzUsuńDynia taka zabawna.
z zabawnej dyni pycha ciacho;)
UsuńBardzo mi się podoba Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:D
Usuńdla mnie to ciasto marzenie!
OdpowiedzUsuńjest jak marzenie;)
Usuńprezentuje się absolutnie bosko!
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej:)
UsuńZa mną bardzo ciastowy weekend, czuję ich przesyt, ale patrząc na Twój doskonały wypiek mam ochotę zjeść go w całości :)
OdpowiedzUsuńgdyby została z niego chociaż sucha piętka;)
UsuńPięknie się prezentuję, przepis super więc zapisuję:)
OdpowiedzUsuńwarto upiec:) z pewnością będzie smakowało:)
Usuńwspaniałości. Ja wczoraj swoją ostatnią dynię pokroiłam i zamroziłam
OdpowiedzUsuńja wczoraj szukałam w sklepie, ale nie było:/mam nadzieję, że jeszcze znajdę, bo nie mam zapasów:(
UsuńMmm, pycha. Po ostatnich wypiekach mam jeszcze pół dyni w lodówce, chyba się skuszę na Twój przepis :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie smakować:D
UsuńTo ciasto jest wspaniale! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie mogę nic innego zrobić jak tylko potwierdzić;)
UsuńWygląda przepysznie, ja robiłem podobne dyniowo-imbirowe ciasto z białą czekoladą i orzechami - tez pyszne
OdpowiedzUsuńCukiniowe ciasta są świetne, do tego te "piernikowe" przyprawy-uwielbiam! Twoje wygląda niezwykle apetycznie, mniam :)
OdpowiedzUsuńmi tak nie wzroslo mimo ze mam duze doswiadczenie w pieczeniu...jakby ktos tu podal za malo jajek czy cos....,a poya tzm jakos mi sie nie chce wierzyc ze to jest tylko jeden serek, jak mi wyszlo tak malo masy....
OdpowiedzUsuńIlość wszystkich składników jest odpowiednia. Może forma, w której pieczone było ciasto była większa od keksówki?
UsuńDo masy dodany był tylko jeden serek mascarpone. Jeżeli masło z cukrem zostało utarte na puch i zmieszane z serkiem, masy powinno wyjść tyle ile u mnie. Ze zdjęć wynika, że nie było jej dużo.